Nieuws
Onderzoek naar bouw cultuurpaleis

Wethouder Astrid van Eekelen laat onderzoeken of de bouw van een nieuw cultuurpaleis in het Groot Zijdepark, naast de Mall of the Netherlands, mogelijk is. Zij nam een suggestie daartoe van GBLV-fractieleider in de gemeenteraad, Frank Rozenberg, over. Alle andere fracties in de gemeenteraad steunden het initiatief eveneens. Het onderzoek moet nog voor de zomer van 2021 klaar zijn.

De wethouder laat al onderzoek doen naar een nieuwe locatie voor de bibliotheek in relatie tot een nieuwe toekomst voor die instelling waarbij ook gekeken wordt naar samenwerking met andere (culturele) instellingen. Daar wordt nu de suggestie van de GBLV-voorman in meegenomen. Van Eekelen zelf noemde het idee ‘sympathiek’.

Volgens Rozenberg kan de gemeente met het gebouw meerdere vliegen in één klap slaan. Zo kan de al jaren slepende discussie over de toekomst van de bibliotheek beëindigd worden, kan Theater Ludens geholpen worden dat nu als culturele hotspot tegen de grenzen van het mogelijke aanloopt en kan de gemeente zelf een ‘statement’ maken naast de Mall.

B&W maakten eerder bekend de bibliotheekvestiging aan het Fluitpolderplein in Leidschendam te willen sluiten. De vestiging in het Voorburgse winkelcentrum Julianabaan zou wel open blijven, net als Stompwijk. Daarnaast moest de bibliotheek een aantal kleinere vestigingen moeten krijgen bijvoorbeeld in het Damcentrum, Prinsenhof en Huygenskwartier.

Indien de bibliotheek in een nieuw cultuurpaleis terecht zou komen, kan het gebouw op de Julianabaan afgestoten worden. Er lagen al eerder plannen voor woningbouw daar.

Theater Ludens zit nu te midden van flats aan het Feithplein in Voorburg. Het is slecht bereikbaar en niet echt zichtbaar. Directeur Rogier Helwig heeft zich al eerder uitgesproken voor een nieuw theater ergens centraal in de gemeente. Hij deed dat in het kader van de discussie over een krachtenbundeling met het Veur Theater uit Leidschendam. Die discussie sleept zich ook al jaren voort.

In de ogen van Rozenberg zou het nieuwe cultuurpaleis ook plek moeten gaan bieden aan Trias, Sport en Welzijn, koren en muziekverenigingen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter