Activiteiten
Gemeentearchief legt Tweede Wereldoorlog vast

Het Haags Gemeentearchief heeft het thema jaar ’75 jaar Vrijheid’ aangegrepen om op zoek te gaan naar nog onbekende of niet gedocumenteerde filmbeelden en verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. Hiermee wil het archief een belangrijke periode in de Haagse geschiedenis vastleggen en doorgeven aan toekomstige generaties. Het resultaat is een uitbreiding van de bestaande filmcollectie met unieke en nieuwe filmbeelden én een indringende compilatie van een selectie uit het verzamelde beeldmateriaal.

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van al het Haags filmmateriaal dat tijdens de bezetting is geschoten, riep het Haags Gemeentearchief begin dit jaar alle (oud) inwoners van de stad op om bij (groot) ouders op zolder, in de kelder of gangkast te zoeken naar originele Haagse bewegende beelden uit de periode 1939 – 1946. Ook is het archief op zoek gegaan naar Haagse oorlogsfilms in
andere collecties, waaronder die van Beeld & Geluid, het NIMH en het NIOD.

Van de verzamelde originele films en filmfragmenten uit particuliere collecties en die van erfgoedbeherende instellingen is nu een compilatie van 23 minuten gemaakt, met als titel Oorlog in Den Haag, gefilmd verleden 1940 – 1945. Het originele filmmateriaal, deels nog nooit eerder
vertoond, geeft een bijzonder indringend beeld van hoe het écht was om tijdens de oorlog in Den Haag te wonen.

De compilatie en alle nieuw verworven Haagse oorlogsfilms zijn te bekijken op de website van het Haags Gemeentearchief. Op zondag 22 november is de compilatie vanaf 17.00 uur ook te bekijken bij Omroep West in het programma Westdoc op TV West. Daarna wordt het elk uur herhaald tot de volgende dag en is de uitzending terug te zien via www.omroepwest.nl/westdoc

Mensen die vermoeden filmbeelden van Den Haag uit de periode 1939-1946 in bezit te hebben of iemand kennen die dit heeft, worden nog steeds van harte uitgenodigd contact op te nemen met het Haags Gemeentearchief door een e-mail te sturen naar kalinka.ritter@denhaag.nl (foto Haags Gemeentearchief)