Nieuws
Zeven miljoen extra naar Stedin

Leidschendam-Voorburg zal komend jaar een kleine 7 miljoen euro extra moeten gaan betalen aan Stedin, netwerkbeheerder voor gas en stroom. Stedin heeft het geld nodig om te kunnen investeren in de energie omwenteling. Leidschendam-Voorburg is voor 3,44 procent aandeelhouder in Stedin.

De extra uitgave betekent een behoorlijk tegenvaller voor wethouder Jan-Willem Rouwendal (financiën). De zeven miljoen is nog niet verwerkt in de begroting 2021 die de gemeenteraad onlangs goedkeurde. Al eerder maakte Stedin bekend de aandeelhouders geen dividend uit te zullen keren.

Stedin heeft voor de energie omwenteling tot 2030 zeven miljard euro nodig. Daarvan zou 0,75 tot 1 miljard opgebracht moeten worden door de aandeelhouders. Besluiten daarover zijn echter uitgesteld omdat Stedin eerst wil weten hoeveel men van de investeringen mag doorrekenen in de tarieven.

Daarover praat men met de Autoriteit consument en markt. Besluiten gaan echter over de periode 2022-2026. Vandaar dat Stedin nu zoekt naar een overbrugging tot 2022: de genoemde 200 miljoen euro.