Nieuws
Wethouder teruggefloten

B&W gaan geen gebruik maken van de bestuurlijke boete in de strijd met illegale dumpingen van grofvuil. Dat zulks wel in een brief aan de gemeenteraad over Avalex stond was niet de bedoeling. Bedoeld werd bestuurlijke handhaving.

Dat hebben B&W de gemeenteraad bericht op verzoek van GBLV-fractieleider Frank Rozenberg. Die vroeg zich af hoe wethouder Astrid van Eekelen – verantwoordelijk voor Avalex – over de bestuurlijke boeten kon schrijven daar waar burgemeester Klaas Tigelaar die boete eerder dit jaar namens B&W afschoot: de kosten wogen niet op tegen de baten.

‘Vooropgesteld moet worden dat het college er veel aan gelegen is om de huidige dumpingen van grofvuil in de gemeente tot een minimum te beperken. Het college merkt echter dat de huidige preventieve en repressieve instrumenten die zij kan aanwenden niet afdoende zijn. Door in de brief melding te maken van de bestuurlijke boete in de strijd tegen illegaal gedumpt grofvuil, heeft het college van B&W onbedoeld de suggestie gewekt de bestuurlijke boete als instrument te willen inzetten. Het college doelde met deze zinsnede echter op de verschillende mogelijkheden voor bestuurlijke handhaving. Die worden onderzocht’.

De bestuurlijke boete kan de gemeente zelf opleggen en innen. Bij normale boetes loopt het systeem via justitie en komen de opbrengsten in de staatskas. Bij bestuurlijke handhaving gaat het niet om straffen maar om het voorkomen of ongedaan maken van een overtreding.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter