Nieuws
Regio Haaglanden zegt ‘nee’ tegen geweld tegen vrouwen

Vandaag, woensdag 25 november, is het de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen. Wereldwijd wordt op deze dag onder de naam Orange the World actie gevoerd. GGD Haaglanden organiseert deze dag – in samenwerking met de negen regiogemeenten en de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid – een digitale themabijeenkomst voor 150 professionals. Ook wordt in iedere gemeente de Orange The World vlag gehesen. De kleur oranje staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen.

Het thema van de Orange the World dit jaar is ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’. Momenteel meldt naar schatting slechts 40% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie, en maar 10% gaat naar de politie. Vaak zijn al vele geweldsincidenten gebeurd voor het tot een melding komt.

In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes in haar leven met geweld te maken. Dat varieert van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking, maar dat kan ook cybergeweld zijn. De overgrote meerderheid blijft dus onder de radar. GGD Haaglanden en de regiogemeenten willen helpen om het taboe op melden weg te nemen door het geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en de intergenerationele overdracht van geweld te doorbreken.

Intimidatie of geweld door een partner, familielid, bekende of door wie dan ook is onacceptabel, altijd! Praat erover met iemand die u vertrouwt. Meld het om hulp te krijgen en om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Bel gratis en anoniem naar Veilig Thuis Haaglanden via (070) 346 9717. In noodgevallen belt u altijd 112.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter