Nieuws
Probleem bij ‘redding’ Huygens Hofwijck voor lightrail

Het beschermen van Huygens Hofwijck bij de aanleg van een lightrail-verbinding tussen Station Voorburg en Zoetermeer is veel moeilijker dan het wordt verondersteld. Een brede strook grond aan de kant van de bestaande spoorbaan is helemaal geen eigendom van de Vereniging Hofwijck. Dat blijkt uit gegevens van het kadaster.

Direct langs het spoor ligt een strook grond vanaf het Station Voorburg tot aan de Vliet die bestemd is voor ‘openbaar vervoer’. Eigenaar is Railinfrastructuur b.v., het bedrijf dat onder de naam Prorail bekend staat en eigendom is van de Staat der Nederlanden. Feitelijk gaat het vooral om het talud van de spoorbaan.

Parallel aan deze strook, tussen het talud en de tuin van Huygens Hofwijck die eigendom is van Vereniging Hofwijck, ligt een tweede strook grond. Die loopt vanaf het Westeinde tot aan de achterkant  van huize Hofwijck zelf. Die heeft als bestemming ‘wegen’ en is eveneens eigendom van Railinfrastructuur b.v.. Dit stuk grond kent wel een publiek rechtelijke beperking; het valt onder de Monumentenwet.

In het verlengde van de tweede strook, aan de Vliet, ligt nog een derde stuk grond dat niet van de Vereniging Hofwijck is: het gaat om de achteringang van Huygens Hofwijck. Ook hier is Railinfrastructuur b.v. de eigenaar. De bestemming is ook hier ‘wegen’.

De strook langs het spoor is 3683 vierkante meter groot, de tweede strook 1280 vierkante meter en het stukje bij de achteringang 285 vierkante meter. Bij een verbreding van de huidige spoorbaan ten behoeve van de lightrail zou de spoorbaan meters breder worden. Dat valt binnen de marge van deze delen grond.

De directeur van Huygens Hofwijck, Peter van der Ploeg, heeft de gemeenteraad eerder laten weten dat door de lightrailbaan een deel van de buitenplaats werd opgeofferd. Door deze onomkeerbare handeling zou een wond ontstaan die nooit meer zou helen. Verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen heeft, net als de gemeenteraad, uitgesproken dat de tuin van Huygens Hofwijck door het tracé op geen enkele wijze mocht worden aangetast.

De rijksoverheid steunt een lightrailverbinding tussen Station Voorburg en Zoetermeer. Dat doen ook de provincie, de metropoolregio en de Gemeente Den Haag, trekker van het project. De monumentenwet is de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs. Huygens Hofwijck  is met de tuin er om heen een rijksmonument. (foto Charles Groeneveld)

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter