Mening
U zegt het maar: Wij maken ons ernstige zorgen

Geachte leden van de Gemeenteraad,

U buigt zich over de licentie voor de lokale Omroep. Het College van B&W heeft een voorkeur uitgesproken voor Leidschendam-Voorburg TV, een nieuwe aanbieder. Dat zou betekenen dat RTV Midvliet de licentie verliest. Hierbij spreken ondergetekenden hun grote zorg uit over de uitgesproken voorkeur van het College.

Voor de goede orde, in deze brief keren wij ons niet tégen Leidschendam-Voorburg TV, simpelweg omdat wij deze aanbieder onvoldoende kennen. Daar gaat het ons niet om. Wat wij ernstig betreuren is het dreigende verlies voor de lokale gemeenschap van Midvliet, een lokale omroep die al jaren in onze gemeenschap wortelt.

Waarom spreken wij ons zo uit vóór Midvliet?

Midvliet is van en voor Leidschendam-Voorburg-Stompwijk. Met meer dan 50 lokale vrijwilligers zit Midvliet in de haarvaten van de lokale gemeenschap. En vanuit dit ‘geworteld zijn’ kennen zij de gemeenschap van haver tot gort, hetgeen blijkt uit alle reportages die Midvliet maakt. Dwars door alle sociale, culturele en economische lagen heen brengen zij nieuws en achtergronden. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Midvliet heeft zich ontwikkeld van omroep tot partner binnen Leidschendam-Voorburg. Midvliet doet niet niet alleen verslag van activiteiten en evenementen, zij zijn ook initiator van activiteiten. Dat geeft een enorme meerwaarde voor deze gemeente en haar inwoners.

Midvliet is een betrouwbare partner. Ook in dit moeilijke coronajaar is weer gebleken hoe solidair Midvliet is met, in ons geval, de culturele sector in onze gemeente. Culturele initiatieven klopten ook dit jaar nooit tevergeefs aan bij Midvliet om voorstellingen, concerten en andere evenementen via ‘livestream’ uit te zenden. Zij hebben in bijzonder korte tijd een zeer professioneel team uit de grond gestampt met cameramensen, regisseurs en technische middelen waarmee zij hoogwaardige uitzendingen realiseerden. Ook in deze tijd, waarbij een beroep wordt gedaan op de culturele sector om voor de jeugd in Oud- en Nieuwtijd activiteiten te ontwikkelen, staat Midvliet paraat.

Midvliet is in ontwikkeling. Midvliet gaat steeds meer samenwerkingsverbanden aan om kwaliteit te verhogen en te borgen. Denk daarbij aan het nieuwe Jongerenteam, de samenwerking met MBO Rijnland en TV West. Kwalitatief hoog aangeschreven instellingen die niet voor niets met Midvliet in zee gaan.

Het moet het van ons hart dat wij het zorgelijk vinden hoe makkelijk het College Midvliet laat vallen. Natuurlijk, niemand is perfect, ook op Midvliet zal ongetwijfeld iets aan te merken zijn.

Maar dit kan toch niet te manier zijn om hiermee om te gaan? Is er kritiek op het functioneren van Midvliet, dan is het toch normaal dat deze kritiek besproken wordt om tot een verbetering te komen? Alleen in dialoog stuwen wij elkaar op tot grotere hoogte. Alleen in dialoog komt verbetering tot stand. Niet door Midvliet de deur te wijzen, maar door met ze in gesprek te gaan, door verbetering te stimuleren.

Wij maken ons ernstig zorgen over het ogenschijnlijke gemak waarmee de oude schoenen worden ingeruild voor nieuwe. Wij hopen van harte dat u zich alsnog vóór Midvliet uitspreekt.

Met vriendelijke groet,

Gerard Hendriks (Bibliotheek aan de Vliet), Angelique Schipper (Talentenloods), Paul Reijenga (Drumschool Voorburg & POPcafé Ludens), Rogier Helwig (Theater Ludens), Mira Moreno (Dans aan de Vliet), Annet Weijermars (Huygens Muziekfestival), Peter van der Ploeg (Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter