Mening
Blog: Media oorlog

Op 10 november deelde wethouder Astrid van Eekelen de gemeenteraad mee dat zij de zendmachtiging voor lokale omroep Midvliet niet wil verlengen voor de periode 2021-2025. In plaats daarvan moest LVTV de lokale omroep worden.

Sindsdien is het oorlog in het lokale medialand. Beide partijen mobiliseren hun steuntroepen; bestoken alle betrokken politici met mails, brieven, telefoontjes en verbale teksten. Op internet maken de aanhangers van beide omroepen elkaar en andere vermeende ‘tegenstanders’ voor rotte vis uit.

Op 5 januari moet de gemeenteraad de knoop doorhakken. Tot die dag zal de media oorlog waarschijnlijk voort woeden, hooguit onderbroken door een staakt-het-vuren rond Kerstmis.

De laatste veldslag werd afgelopen maandagavond gevoerd bij de zogenoemde commissie samenleving uit de gemeenteraad. Het was hier dat de woordvoerders van de diverse politieke partijen voor het eerst met de billen bloot moesten. Het beeld was niet al te gunstig, voor Midvliet noch LVTV.

Coalitiepartijen CDA en VVD steunen – al werd er nog wel snel het woord ‘neigen’ tussen gevoegd – de wethouder. Samen goed voor dertien van de benodigde 18 zetels in de gemeenteraad om een meerderheid te halen.

Kees Verschoor (ChristenUnie-SGP) liet blijken ook wel op de lijn van Astrid van Eekelen te zitten mits LVTV de vrijwilligers van Midvliet en hun programma’s over neemt. Een belofte die LVTV-producent Joey Koeijvoets meermaals deed.

Coalitiepartij GroenLinks hangt Midvliet aan terwijl de collega’s van de PvdA eigenlijk niet willen kiezen. Indien daartoe gedwongen kiezen de sociaaldemocraten echter eerder voor de publieke omroep Midvliet dan voor het private belang achter LVTV.

D66 dan wil Midvliet de komende jaren dwingen tot vernieuwing, hetgeen tevens in zou houden dat die omroep de lokale zendmachtiging zou moeten behouden. Anders heeft eisen stellen immers weinig in.

Op grond van dit beeld is de stand tussen de partijen die de wethouder steunen en degenen die haar afvallen 14 om 11. En moet GBLV de doorslag geven. Die fractie – 10 gemeenteraadsleden – is intern verdeeld.

Woordvoerder Maurice Hartsinck hamerde maandag op samenwerking tussen LVTV en Midvliet. Hij deed een oproep aan beide omroepen die samenwerking alsnog vorm te geven. Ook B&W zouden daar een rol in moeten gaan spelen.

Een krachtenbundeling van LVTV en Midvliet zou GBLV van het dilemma verlossen te moeten kiezen tussen beiden. En een voor eenieder zichtbare scheuring in de fractie te voorkomen.

Kees Verschoor zei al voor een stemming ‘te vrezen’ in ‘deze hele lastige kwestie’ waarbij hij zich ‘ongemakkelijk’ voelde. Daarmee verwoordde hij het gevoel van velen, binnen en buiten de gemeenteraad.

Dat een wapenstilstand en vrede tussen de betrokken partijen het mooiste einde zou zijn voor de oorlog die nu aan de gang is, is nogal wiedes. Of dat nog mogelijk is, zal de toekomst leren.

Vooralsnog wordt de munitie die gebruikt wordt alleen maar scherper en zwaarder. Van beide zijden ondersteund door een propagandagolf vol oncontroleerbare beweringen over samenwerkingsverbanden, weggesaneerde vrijwilligers, fraude, ontbrekend geld en wanbeleid.

De kruitdamp zal, zonder een staakt-het-vuren en vrede, pas optrekken als de veldslag gestreden is. Het slagveld zal dan vol met gewonden en doden achterblijven. De winnaar zal een verwoest (media)landschap erven. Verlaten door de bewoners want die zijn gevlucht. Rest de vraag: was dat het allemaal waard?

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter