Nieuws
Nieuw plan toekomst Huize Swaensteyn

Er komt een nieuw onderzoek naar de toekomst van Huize Swaensteyn, zetel van de gemeenteraad en de griffie, Herenstraat 72 Voorburg. Uitgangspunt is dat beiden daar blijven, mogelijk met kunstenaars, Museum Swaensteyn en een deel van Huygens Hofwijck. Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal de gemeenteraad bericht.

Een verhuizing van gemeenteraad en griffie naar Herenstraat 42 is wat B&W betreft van de baan. Een reservering van de eerste 20 meter achter de gevel vervalt nu Waaijer Projectrealisatie een economisch zeer aantrekkelijk voorstel heeft gedaan voor de realisatie van woningen en commerciële ruimten op deze plaats.

Rouwendal stelt voor een werkgroep uit 5 tot 7 gemeenteraadsleden plus iemand van de griffie samen te stellen die een Programma van eisen gaat maken voor de toekomstige huisvesting in Huize Swaensteyn. Dat werk moet nog voor de zomer klaar zijn. Er zijn drie varianten: gemeenteraad en griffie in Huize Swaensteyn; gemeenteraad en griffie in Huize Swaensteyn conform (corona)pandemiemaatregelen; gemeenteraad, griffie en de musea in Huize Swaensteyn conform (corona)pandemiemaatregelen.

In 2017 bleek uit onderzoek al dat er bij Huize Swaensteyn op de binnenplaats een tweelaags uitbreiding nodig was plus overkapping. Probleem was de monumentale status van het pand hetgeen toegang van minder validen en duurzaamheidsmaatregelen moeilijk maakten. Het project kreeg als etiket ‘hoog risico’. De huidige gebruikers dienen bovendien tijdelijk elders gehuisvest te worden hetgeen extra geld kost.

Voor het nieuwe onderzoek wil wethouder Rouwendal 105.000 euro uitgeven. Hij vraagt de gemeenteraad daarmee in te stemmen. Het idee kunstenaars, Museum Swaensteyn en een deel van Huygens Hofwijck in Huize Swaensteyn onder te brengen, moet op haalbaarheid onderzocht worden.

Waaijer projectrealisatie heeft voor Herenstraat 40 en 42 twee voorstellen gedaan die beiden uitgaan van de sloop van Herenstraat 40. In de plaats daarvan komt een pand in de stijl van de vroegere Huishoudschool. Nummer 42 krijgt de oude structuur terug. Het aantal te realiseren woningen loopt uiteen van 3 tot 6.

Er ligt al zogenoemd ‘Plan Waaijer’ voor het realiseren van een ondergrondse parkeergarage, een nieuwe Hoogvliet supermarkt, alsmede woningen en bedrijfsruimten voor het gebied tussen Herenstraat, Sionstraat, Raadhuisstraat en Vlietstraat, inclusief de zuidwestkant tot en met Herenstraat 52. (foto Charles Groeneveld)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter