Mening
Opinie: Hoe een volkspark een museumtuin wordt

Het plan voor de herinrichting van Park Vreugd en Rust in Voorburg geeft weer eens haarscherp aan hoever de inwoners van Leidschendam-Voorburg en het gemeentebestuur uit elkaar zijn gegroeid. Dat is vooral hoorbaar in het park zelf. Bezoekers die van het plan hebben gehoord, zijn vooral bang dat ze straks in een soort museumtuin terecht komen. Een gebied, waar mens en dier – het park is een geliefd en erkend hondenuitlaat gebied – de gebaande paden niet mogen verlaten.

De plannen voor de herinrichting zijn afkomstig uit de koker van de Stichting Mooi Voorburg. Men wil met het park, tussen Parkweg en de Vliet, terug naar vroeger tijden. Die van de architect Zocher. Nooit van gehoord? Geeft niks, dat hebben de meeste mensen vandaag de dag niet. Maar goed, het moet een park worden met oude bruggen, grintpaden en doorkijkjes. Of er ook geluisterd is naar de bezoekers? Vast niet. Die willen namelijk een modern park, met speelgelegenheden, picknick tafels, hangplekken voor de jongeren en vooral ruimte voor recreatie aan de oevers van de Vliet.

In deze plannen lijken vooral de jongere inwoners weer het slachtoffer. Ze worden al overal weggejaagd. Binnenkort mogen ze ook niet meer naar de Vlietoever in Park Leeuwensteijn De – overwegend zeer bemiddelde – inwoners hebben het in korte tijd bij de gemeente voor elkaar gekregen om het wijkje alleen voor eigen gebruik in te richten. Ja, de lokale VVD weet wel waar hun sponsoren wonen.

In ieder geval niet op een flatje drie hoog. Daar zitten de mensen die met mooi weer massaal naar Vreugd en Rust gaan om te genieten van water en gras. Mensen die niks hebben met museale tuinen, maar gewoon met de kinderen naar buiten willen. Mensen ook, die in deze gemeente nooit gehoord worden. Hoezo meepraten? Dit is Leidschendam-Voorburg.

Er was een geweldig idee voor een elitair park van Mooi Voorburg, de plaatselijke politiek danste bijkans op de banken. En de provincie trok zelfs de portemonnee om de herinrichting te betalen.

En nu de koppen dicht over dat park, anders zet de plaatselijke PvdA-wethouder er meteen een hek omheen.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter