Nieuws
GGD Haaglanden bereidt zich voor op coronavaccinatie

Het kabinet verwacht dat het vaccin van BioNTech/Pfizer tegen COVID-19 (het coronavirus) eind december wordt goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Begin januari ontvangt Nederland dan de eerste doses van het vaccin. GGD Haaglanden bereidt zich samen met regionale partners voor, zodat we in 2021 zo spoedig mogelijk kunnen starten met vaccineren.

Het kabinet heeft een eerste indeling gemaakt van wie bij de start van de coronavaccinatie welk type inenting krijgt(externe link), en op welke locaties deze vaccins worden toegediend. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep, gevolgd door medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Het aantal vaccinatielocaties moet beperkt blijven, gezien de eigenschappen van het vaccin. Het vacin moet bijvoorbeeld bewaard worden bij -75°C. Voor de regio Haaglanden betekent dit dat we deze groep zorgmedewerkers op één locatie gaan vaccineren.

Parallel aan het vaccineren van de genoemde zorgmedewerkers wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen de vaccinatie in hun eigen woonomgeving. Iedereen die betrokken is bij de voorbereidingen zet alles op alles om zo vroeg mogelijk in januari de eerste prik te kunnen zetten.

Na bovengenoemde groepen, volgen verderop in 2021 medische risicogroepen en ouderen en de rest van de bevolking. GGD Haaglanden gaat samen met GHOR Haaglanden deze grote logistieke operatie uitvoeren. Uitgaande van de totale groep 18-60 jarigen in regio Haaglanden, bereidt de GGD zich voor om (ongeveer) 550.000 inwoners te vaccineren. Bij de voorbereidingen wordt gekeken naar opslag, distributie, registratie en de uitvoering van de vaccinatie zelf.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter