Mening
U zegt het maar: Een dagje Midvliet TV kijken

Om een beter oordeel over het TV-deel van Midvliet te krijgen ben ik eens een middagje TV gaan kijken op Ziggo kanaal 42. Ik heb het direct opgenomen, want dan kun je wat rustiger kijken en even terugspoelen als het nodig is. En dat opnemen kun je vooraf programmeren, maar dan krijg je het hele blok van 6 uur.

Mijn blok begon rond 12 uur.

Het was even een verrassing, want je krijgt een drietal onderdelen tegelijk. Eerst zie je een tekstpagina, die al bezig is en na een aantal seconden wordt vervangen door een nieuwe pagina. Terwijl je probeert te lezen hoor je muziek, vaak vrij hard en af en toe begint er iemand door heen te praten of schreeuwen. Inmiddels draait er ook nog een lopende tekst onderin het beeld langs. Deze drie onderdelen hebben niets met elkaar te maken, dus voor zo’n simpele geest als ik is dat erg lastig om te volgen. Om precies 12 uur wordt de muziek onderbroken door het NOS-nieuws met een echte duidelijke NOS-stem, daarna gevolgd door het plaatselijke nieuws vaak door iemand met een wat minder duidelijke stem. Daarna komt er weer iemand die hard gaat schreeuwen en de muziek begint weer. Dus mijn eerste actie was om het geluid maar even uit te zetten, dan kan ik rustig het beeld ontcijferen.

Ik begrijp dat de beeldberichten door Midvliet als ‘kabelkrant’ genoemd worden. ieder berichtje bestaat uit één of twee tekstpagina’s met eventueel een aanvullender foto. Fotopagina’s gaan veel sneer voorbij dan tekstpagina’s, als er een fotopagina met veel tekst passeert dan heb je pech gehad, want dan heb je geen tijd om het te lezen. Gelukkig blijkt na een kwartiertje kijken dat de pagina’s worden herhaald. In feite kun je dan de TV wel even uitzetten, want anders blijf je vele malen keren hetzelfde te zien. De lopende tekst blijft gewoon doordraaien en wordt nog veel vaker herhaald, daar staan een aantal koppen uit het nieuws in. De muziek blijft wel doorgaan, het blijkt dat dat gewoon het geluid is van Midvliet-radio, dus dat kun je ook op de radio horen.

De inhoud van de teksten is verschillend, in 15 minuten kwamen 25 items voorbij, waarvan 13 agendatips, 4 info over Midvlietprogramma’s, 4 praktische tips en slechts 3 nieuwsberichten. En dan was er nog geluk dat er geen kakafonie-aankondigen bij waren… Nog een punt, In de oude situatie was het beeld blauw van kleur, nu is de basis wit geworden en de letters zwart, wel duidelijk, maar vreselijk irritant om de hele tijd tegen zo’n fel beeldvullend wit scherm te kijken.

Op ‘vaste’ tijden, ’s middags om de drie uur, stopt de kabelkrant en beginnen er willekeurige zelf opgenomen video’s te spelen. Dan hoor je even geen radio en geen nieuws meer. In mijn geval bestond het blokje video’s uit 8 delen, voor het merendeel leuke lokale actuele items van een minuut of vijf, in dit geval was er een (te) lang item bij over een muziekgoepje in de Oude Kerk en dat gaat irriteren, vooral als het nog dagenlang wordt herhaald. Na het blok met video’s (eigenlijk het echte TV-kijken) gaat de kabelkrant weer gewoon verder.

En zo gaat dat de hele dag door….de kabelkrant items worden ieder uur zo’n vier keer herhaald en bij de TV-blokken is dat tien maal per dag.

In ieder geval is er op één dag zoals deze ongeveer 75 minuten unieke programmabeeld, dat de hele dag door wordt herhaald. Ik heb die dag 6 uur TV gekeken en 75 minuten inhoud gezien! Als ik 24 uur had gekeken was het ook 75 minuten geweest….

En ik denk dat een groot deel van alles (80 %?) ook weer de volgende dag wordt herhaald.

Ben je dan de TV-zender van een lokale omroep met zendmachtiging?

(Abram Visser, Voorburg)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter