Nieuws
Provincie wil ander beleid bedrijfsterreinen

De provincie wil af van het huidige beleid waarbij gemeenten bedrijfsterreinen aan het water of bedrijfsterreinen voor vervuilende bedrijven elders moeten compenseren, als ze die terreinen willen opheffen voor bijvoorbeeld woningbouw. Dat blijkt uit een brief van gedeputeerde Anne Koning aan Provinciale Staten.

De provincie ligt nu met Leidschendam-Voorburg overhoop inzake het bedrijfsterrein Parnashofweg/Veursestraatweg in Leidschendam. De gemeente wil er 79 dure woningen op laten bouwen (Vliethaven). De provincie heeft echter een streep door het bestemmingsplan dat dit mogelijk maakt gehaald omdat de gemeente geen compensatie aanbiedt voor het verdwijnende bedrijfsterrein.

In het huidige beleid moet de gemeente lokaal of regionaal een compensatie voor het verdwijnende bedrijfsterrein aanbieden, mits er een tekort is aan dat soort bedrijfsterreinen. Die compensatie moet in hectares plaatsvinden, en dus niet op basis van de vierkante meters grond die een bedrijf of meerdere bedrijven bezetten.

Volgens de gedeputeerde zit het huidige beleid de woningbouw in de weg. Lang braak liggende bedrijfsterreinen moeten immers ook gecompenseerd worden, en wel in hectares. Koning: ‘Het komt voor dat een plan van een gemeente om een bedrijventerrein, dat een bestemming voor een hoge milieu-categorie heeft maar niet daarvoor benut wordt, te transformeren naar deels wonen en deels bedrijventerrein strijdig is met het provinciale Omgevingsbeleid omdat het hele terrein gecompenseerd moet worden waardoor de ontwikkeling soms lang stil ligt’.

Koning stelt nu voor de feitelijk gebruikte ruimte op een te verdwijnen bedrijfsterrein als uitgangspunt te nemen voor compensatie. Dat wil zeggen dat hectares worden ingeruild voor vierkante meters. Zo wordt compensatie ook ‘in de hoogte’ mogelijk. ‘Daardoor wordt er efficiënter gebruik gemaakt van de schaarse ruimte in Zuid-Holland’, aldus Koning. De gedeputeerde ziet ook kansen op functiemenging: bedrijfsterreinen die binnen woongebieden liggen, of wonen boven bedrijven.

Voor de nieuwe werkwijze wil Koning eerst nog een behoefteraming voor bedrijfsterreinen laten maken. Daarnaast moeten Provinciale Staten nog akkoord gaan en moet de Omgevingswet van kracht zijn. Dat alles duurt nog wel twee jaar. In de tussenliggende periode wil Koning woon-werkakkoorden sluiten met gemeenten. Daarin moeten compensatie van verdwijnende bedrijfsterreinen en woningbouw samen gebracht worden.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter