Nieuws
Provincie aan de gang met warmte uit zonlicht

De provincie maakt een plan van aanpak voor de winning van warmte uit zonlicht (zonthermie). Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) bekend gemaakt. Er zijn inmiddels zonnepanelen die niet alleen stroom maar ook warmte kan worden opgewekt.

Volgens GS is zonthermie een interessante optie voor gebieden met weinig lokale duurzame warmtebronnen. ‘Ook de bovenregionale potentie van warmtebronnen, zoals industriële restwarmte en geothermie, biedt in bepaalde streken geen oplossing, omdat transportleidingen daar naar alle waarschijnlijkheid nooit zullen komen vanwege de minder dichte bebouwing. Warmte maken met elektriciteit is in de buiten stedelijke gebieden vaak ook geen oplossing omdat de elektriciteitsnetten niet toereikend zijn’.

Zonnewarmte kan een oplossing bieden voor bovengenoemde regio’s, aldus GS. Behalve panelen op daken van gebouwen spreken GS ook over ‘zonthermie-velden’. Omdat zomers veel meer warmte kan worden gewonnen dan ’s winters, werken zonthermie systemen veelal in combinatie met een opslagvoorziening net als bij andere duurzame bronnen, zo laten GS weten.

‘Bij zonthermievelden kan dat opslag in de diepe ondergrond zijn of in ondergrondse of bovengrondse ‘vaten’. Bij individuele zonthermie systemen zijn dat boilers’.

Zonthermie levert per vierkante meter 3 maal zoveel warmte-energie op dan elektrische energie met zonnepanelen, stellen GS. Bovendien is de CO2-besparing ook 20% hoger per vierkante meter met zonthermie. De temperatuur van de opgevangen warmte kan met de systemen oplopen tot ruim 70 graden. Die warmte is direct inzetbaar voor woningen, gebouwen en kassen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter