Nieuws
Gemeenteraad kiest niet tussen Midvliet en LVTV

Het Commissariaat voor de Media moet gaan uitmaken wie er de komende vijf jaar lokale omroep in Leidschendam-Voorburg is: Midvliet of LVTV. Dat heeft de gemeenteraad in een langdurig debat besloten.

Wethouder Astrid van Eekelen had de gemeenteraad voorgesteld de zendmachtiging aan LVTV te geven. Daarvoor bleek echter geen meerderheid. Alleen VVD en CDA steunden dit voorstel.

De idee de keuze aan het Commissariaat voor de Media over te laten was afkomstig van PvdA-fractieleider Jochem Streefkerk. Hij wees erop dat de gemeenteraad formeel het Commissariaat moet adviseren welke partij geschikt wordt geacht als lokale omroep te functioneren. Aangezien beide partijen in zijn ogen die functie kunnen uitoefenen is het volgens hem ‘eerlijk’ een keuze aan het Commissariaat over te laten.

De PvdA’er kreeg steun van GroenLinks – uitgezonderd Henk Knoester – en ChristenUnie-SGP. D66-fractieleider Jacco van Maldegem diende een voorstel in om te kiezen voor Midvliet. Dat werd gesteund door GBLV.

Wethouder Van Eekelen gaf aan vast te houden aan haar voorstel doch liet blijken ermee te kunnen leven als het voorstel van Jochem Streefkerk het zou halen. Daarop wijzigden VVD en CDA hun standpunt en steunden ook zij de lijn van de PvdA.

Het Commissariaat voor de Media kiest bij het uitblijven van een advies van een gemeenteraad vaak voor de zittende omroep (Midvliet), zo gaf Van Eekelen te kennen. ,,Dat is de rode draad.’’ Daar is echter geen 100 procent garantie voor. Bovendien bekijkt het Commissariaat altijd de hele procesgang: ingediende stukken, besluitvorming B&W en gemeenteraad. Wanneer het Commisariaat een besluit neemt is nog onbekend.

Van Maldegem verweet PvdA, GroenLinks en ChristenUnie-SGP feitelijk wel te kiezen voor Midvliet, in de wetenschap dat het Commissariaat zeer waarschijnlijk voor die omroep aanwijst, doch die keuze formeel uit de weg te gaan. Dit vanwege de verhoudingen in de coalitie. GBLV-fractieleider Frank Rozenberg bestempelde hun houding als ‘laf’.

In de gemeenteraad was er zware kritiek op het gedrag van omroepmedewerkers in de strijd om de zendmachtiging. Hen werd onder andere kwetsend taalgebruik en intimidatie verweten. Volgens Frank Rozenberg moeten de betrokkenen bij de omroep weg, wil de gemeente met die omroep gaan samenwerken. Wethouder Van Eekelen ondersteunde dat idee. ,,Ze horen er niet thuis.’’ Ze gaat de omroep dringend verzoeken deze lieden de deur te wijzen.

De gemeenteraad besloot op voorstel van het CDA een door de gemeente te betalen bemiddelaar aan te stellen die gaat trachten om Midvliet en LVTV tot samenwerking te bewegen, ongeacht wie straks de zendmachtiging krijgt. Tegen waren GBLV en GroenLinks.

Op voorstel van D66 werd besloten dat B&W in 2022 en 2024 de gemeenteraad moeten informeren hoe de lokale omroep het doet en of men de beloftes die men nu heeft gedaan inzake programmering, vernieuwing en samenwerking waar maakt. ChristenUnie-SGP stemde tegen.

Daarnaast wordt de zogenoemde Rekenkamercommissie gevraagd een onderzoek te gaan doen naar de wijze waarop andere gemeenten omgaan met het kiezen van een lokale omroep. Dit idee van D66 kreeg steun van alle fracties.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter