Nieuws
Minstens 1 miljoen naar tracé lightrail

Leidschendam-Voorburg betaalt 1 miljoen euro aan een openbaar vervoerverbinding vanaf Den Haag CS via de Binckhorst naar station Voorburg. Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen het GBLV-gemeenteraadslid Monica Velù laten weten in antwoorden op vragen. Zij bevestigt daarmee een eerder bericht van Vlietnieuws.

Het bedrag kan nog wijzigen als de uiteindelijke kosten van verbinding veranderen en/of het deel van de totale kosten dat de ‘regio’ moet dragen. Bovendien moeten B&W en de gemeenteraad nog instemmen met het voorkeursalternatief en milieu effect rapportage (plan-MER).

De bijdrage van Leidschendam-Voorburg is op 24 september al besproken met Den Haag, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en provincie Zuid-Holland. Daar is aangegeven dat Leidschendam-Voorburg vooralsnog bereid was een bijdrage te doen van 1% van het regionale deel van de kosten zijnde 100 miljoen euro.

‘Van dit overleg is geen verslag gemaakt’, zo geeft Van Eekelen te kennen. De zaak is opnieuw besproken op 28 oktober binnen de MRDH. ‘De verslaglegging daarvan is onvolledig’, stelt Van Eekelen. In het verslag staat niet dat de bijdrage van Leidschendam-Voorburg onder voorbehoud van goedkeuring door B&W en gemeenteraad is.

Op 26 november is de zaak aan de orde geweest tijdens het bestuurlijk overleg MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport). Daarbij is de rijksoverheid betrokken. De daar gemaakte afspraken staan in een brief van de minister aan de Tweede Kamer. Daarin staat wel dat de regio 100 miljoen euro aan het project betaalt, maar niet de positie van Leidschendam-Voorburg.

Overigens weigert Astrid van Eekelen verslagen van ambtelijke overleggen aangaande het tracé van de lightrail openbaar te maken. ‘De ambtelijke overleggen hebben geen (bestuurlijke) status en dat geldt ook voor de verslagen ervan. Daarom zijn deze niet beschikbaar’, meldt zij Velù.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter