Nieuws
D66-fractieleider verlaat gemeenteraad

Jacco van Maldegem, D66-fractieleider in de gemeenteraad, verlaat dit najaar de gemeenteraad. Hij gaat verhuizen naar Zeeland, de regio waar hij opgroeide. Dat blijkt uit een bericht dat hij aan de D66-leden heeft gezonden.

Van Maldegem zit sinds de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018 in de gemeenteraad. Hij zal als raadslid opgevolgd worden door Wouter Jorissen, lid van een gemeenteraadscommissie en fractiesecretaris. Wie Van Maldegem als fractieleider gaat opvolgen moet de fractie zelf nog uitmaken.

Het bericht van Van Maldegem aan zijn achterban luidt als volgt:

‘Beste democraten,

Soms heb je van die dingen in het leven waarbij een lach en een traan heel dicht bij elkaar zitten. Dat maak ik nu mee. En daar wil ik jullie deelgenoot van maken.

De lach komt door nieuw geluk in mijn leven. Mijn vriendin en ik mogen – als alles goed gaat – dit voorjaar ons derde zoontje verwelkomen. Én we hebben een mooi, ander huis gekocht. En daar komt tegelijkertijd de traan uit voort. Ons nieuwe huis staat niet in de gemeente Leidschendam-Voorburg. En dus moet ik na mijn verhuizing de gemeenteraad verlaten. Dat staat zo in de Gemeentewet. En terecht natuurlijk.

Nu kan ik natuurlijk een politiek verhaal ophangen over de schrijnende woningnood in onze gemeente en regio, en hoe moeilijk het is om een geschikte en betaalbare woning te vinden voor een gezin met drie kleine kinderen. Maar dat zou niet eerlijk zijn. Mijn vriendin en ik hebben namelijk een huis gekocht in het dorp waar wij beiden zijn opgegroeid: Westkapelle. Op het uiterste puntje van Walcheren.

Het doet mij pijn dat ik de gemeenteraad verlaat. Ik had graag de huidige fractie graag aan de finishlijn gebracht. En als onze nieuwe huis in Leidschendam-Voorburg had gestaan, dan had ik mij graag kandidaat gesteld als lijsttrekker voor de verkiezingen van ‘22. Want ik vond en vind het een eer om D66, de leden en al onze kiezers te mogen vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Dank voor al dat vertrouwen in mij en in de fractie. Erg blij ben ik ook dat de fractie heeft gezegd dat ze mij ondanks dit nieuws als fractievoorzitter willen houden.

En juist vanwege dat geschonken vertrouwen zal ik me tot aan de verhuizing onverminderd inzetten voor een nog mooiere, bruisendere en groenere gemeente. En zal ik ook de komende maanden het krachtige, sociaal-liberale geluid laten horen dat u hopelijk van ons gewend bent.

Mijn vertrek biedt gelukkig ook nieuwe kansen. Als commissielid en fractiesecretaris draait Wouter Jorissen al drie jaar mee met de fractie. Wouter is zeer getalenteerd, doorziet het politieke spel goed en staat in commissievergaderingen zijn mannetje. Hij is dus een meer dan waardig raadslid dat mijn plekje zal innemen. Van Wouter gaat onze afdeling nog veel lol beleven, schat ik zo in.

Het is nog niet exact bekend wanneer ons huis gereed is, maar dat zal niet eerder zijn dan 1 september. Jullie zijn dus voorlopig nog niet van mij af!

Met sociaal-liberale groet, Jacco van Maldegem, fractievoorzitter Leidschendam-Voorburg’.