Nieuws
Lockdown tot 10 februari, mogelijk avondklok

De huidige lockdown wordt tot en met 9 februari verlengd. Op korte termijn beslist het kabinet over de invoering van een avondklok. Daardoor zou groepsvorming onder jongeren tegen gegaan moeten worden en thuisbezoek moeten worden beperkt.

Dat heeft premier Mark Rutte bekend gemaakt. Volgens de eerste minister had het kabinet geen andere keuze nu de coronacijfers niet snel genoeg dalen en de opkomende Britse coronavariant – die veel besmettelijker is dan corona zelf – steeds meer zorgen baart.

Rutte noemde het besluit ,,een enorme tegenvaller’’ en repte over onmacht, frustratie en moedeloosheid. ,,Het wordt steeds moeilijker om vol te houden.’’

Het kabinet komt met een nieuw steunpakket voor alle sectoren die door de verlengde lockdown worden getroffen. Rutte noemde dat een kwestie van fatsoen en solidariteit.

In het voortgezet onderwijs (examenklassen, praktijkonderwijs) moeten leerlingen onderling 1,5 meter afstand houden. Het kabinet bekijkt of basisonderwijs en kinderopvang per 25 januari weer kunnen gaan draaien. De uitkomsten van een studie naar de besmettelijkheid van de Britse coronavariant bij kinderen is daarbij maatgevend.

Volgens minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) is nu 2 tot 5 procent van de Nederlanders besmet met de Britse coronavariant. De verwachting is echter dat die variant snel de overhand kan krijgen. ,,Dat moeten we koste wat kost voorkomen’’, aldus De Jonge.

Premier Rutte noemde de Britse variant ,,een nieuw probleem naast Covid.’’ Hij verwees naar Londen en Ierland waar de cijfers ‘ontploffen’. ,,Dat kunnen wij niet hebben.’’

De Jonge stelde dat komende week gestart wordt met het vaccineren van bewoners van verpleegtehuizen en mensen in de gehandicaptenzorg. Medio februari zijn thuiswonende ouderen aan de beurt. In de zomer alle Nederlanders ouder dan 60 jaar en mensen met een zwakke gezondheid gevaccineerd zullen zijn, in de herfst alle Nederlanders. Hij kondigde ook coronatests op middelbare scholen aan.

De bewindsman stelde dat maar de helft van de mensen met klachten zich nu laat testen. Daardoor wordt maar de helft van de dagelijkse testcapaciteit (100.000 op 376 plekken) gebruikt. De Jonge maakte verder bekend dat 25 procent van de mensen met een positieve coronatest niet thuis blijft, zoals het advies luidt.