Mening
U zegt het maar: Banken

ABN AMRO sluit de bank in Voorburg. Daarmee volgt men RABO en ING. De Voorburgers kunnen nu nog in twee bankkantoren terecht: SNS (winkelcentrum Julianabaan) en de Regiobank, Hofwijckstraat 1.

In Leidschendam is de situatie niet veel beter: RABO en ING zitten nog in de Mall maar verder is er geen bankfiliaal meer te bekennen.

De banken claimen dat de klant steeds meer via internet doet en de kantoren dus niet meer nodig zijn. Een drogreden: het waren de banken zelf die de klanten bewust naar internet dirigeerden. Hen ertoe dwongen door de service in de kantoren gericht af te bouwen.

Dus moesten de klanten wel naar internet grijpen om nog bij hun centen te kunnen. En nu wordt dat het alibi om ook de laatste kantoren maar te sluiten.

Voor mensen die niet zo handig zijn met internet, of deze technologie niet begrijpen, een ramp. Zeker nu de zogenaamde klantenservice bij de banken veelal bestaat uit chattende computers die de meest eenvoudige vragen vaak niet eens begrijpen.

Maar dat is niet het enige. Daar waar de kantoren verdwijnen, worden ook de geldautomaten opgedoekt. Ga maar naar de Geldmaat. Die is er tegenwoordig voor alle banken samen. Lekker buiten in de rij staan en vol in het zicht je geld incasseren. Hoe veilig is dat?

Daar malen de banken echter niet om. Eigen verantwoordelijkheid heet het dan. Storten van geld? Kan alleen nog met papiergeld. Ook bij de Geldmaat. Muntgeld kunt u niet meer inleveren. De verwerking ervan kost de banken te veel.

Nu is muntgeld een wettig betaalmiddel en zouden de banken het niet mogen weigeren. Bovendien gaat het om eigen geld dat een rekeninghouder gewoon op zijn rekening wil storten.

Eigen geld? Die term kennen de banken al lang niet meer. Ze handelen alsof het om hun geld gaat waarmee zij kunnen doen en laten wat ze willen. Het is alleen nog in naam van de rekeninghouder, maar verder moet die braaf doen wat de banken verlangen of beslissen.

Maar o wee als u uw rekening wilt opheffen. Dan moet u ineens op een kantoor komen, met legitimatie, formulieren invullen en opdringerige gewetensvragen beantwoorden. In die gevallen kan het ineens niet per internet geregeld worden. Nee, dan moet u er maar een soms gecompliceerde reis voor over hebben om het door de bank aangewezen kantoor te bereiken.

Leidschendam-Voorburg kent ruim 75.000 inwoners. In Stompwijk zit al geen bank meer. In Voorburg nog twee, in Leidschendam nog twee. Over een jaar of vijf zijn die waarschijnlijk ook alle vier weg. Rest internet.

Zou er iemand over nagedacht hebben wat er gebeurt als internet bij de bank uitvalt, en wel langdurig? Mijn advies: hoe thuis maar een pakje bankbiljetten achter de hand.

(naam inzender bij redactie bekend)