Het kan nu even niet door de corona maatregelen, maar S en W wil er toch graag over berichten: ‘Tijdens de Brede School lessen volgen kinderen uit de groepen zes tot en met acht workshops met Creatool van meester Pieter van ’t Slot . Tijdens het verhaal ‘Schipbreukelingen’ zijn de kinderen aangespoeld op een onbewoond eiland. Door middel van het vinden van technische oplossingen proberen zij van het eiland af te komen. Gedurende het verhaal huist er nog een ander mysterie op het eiland, klaar om ontdekt te worden.
Het eiland wordt nagemaakt in de gymzaal met judomatten, banken en andere spullen. Per workshop krijgen de kinderen missies om het eiland verder te verkennen en extra materialen te verzamelen of verdienen voor hun ontwerpen om van het eiland af te komen. Hiervoor moeten de kinderen onder andere vlotten, bruggen en forten bouwen. De kinderen werken samen in teams van twee of drie en hun deelsuccessen geven ook succes voor de hele groep.
Deze les onderscheidt zich als techniek-workshop, omdat de opzet verhalend is en de resultaten van de kinderen van eerdere workshops terugkomen in de opvolgende lessen. Dit zorgt ervoor dat de problemen nog meer gaan leven voor de kinderen en dat ze op hun eerdere successen kunnen voortbouwen De kinderen werken via de cyclus van ontwerpend leren waarbij ze hun eigen constructies constant testen en aanpassen. Fouten maken mag, want daar leer je het meest van. Kinderen hebben de grootste lol bij de testen die niet helemaal goed gaan en proberen het opnieuw met een ander ontwerp.
In alle activiteiten zit een sportelement gebouwd zodat de kinderen altijd in beweging kunnen zijn als ze dat willen. Door de schaalvergroting in de gymzaal en het gebruik van Creatool als bouwmateriaal is de workshop ook een intensieve fysieke bezigheid. Alle opdrachten zijn coöperatief van opzet. De kinderen leren samenwerken en zien dat het succes van hun handelen veel groter is samen, dan ieder alleen;
Door het gebruik van Creatool als constructiemateriaal leren de kinderen hands-on werken met hout en metaal, maar ook met bouten, schroeven, moeren en bewegende onderdelen.
Aan het eind van de lessenreeks krijgt de groep een opdracht die ze helemaal samen moeten oplossen. Ieder kind heeft daarbij een eigen rol. Vanwege de huidige corona regels zijn de ouders of verzorgers niet aanwezig bij de afsluiting, maar wordt er wel een video gemaakt waardoor de afsluiting toch te zien is voor iedereen’.