Een verdubbeling van het aantal te huisvesten statushouders (asielzoekers die mogen blijven) heeft B&W ertoe gebracht samen met de andere gemeenten in de regio Haaglanden een brandbrief te sturen aan minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Het stuk is afkomstig van de wethouders belast met wonen; de portefeuille van wethouder Floor Kist.
Volgens de briefschrijvers heeft het huisvesten van veel meer statushouders ‘grote gevolgen’ aangezien de druk op de woningmarkt al bijzonder hoog is. Er wordt op gewezen dat de gemeenten al te maken hebben met ‘een stapeling van opgaven op het gebied van wonen’. Zo moeten zij zorgen voor woningen voor mensen die uit instellingen in de gezondheidszorg komen, voor dak- en thuislozen en voor arbeidsmigranten.
Het huisvesten van veel meer statushouders betekent ook een verdubbeling van de benodigde ambtelijke capaciteit en van de zorgverlening, zo staat in de brief aan de minister.
Stedelijke gebieden zijn veel minder in staat om grotere locaties aan te wijzen of vrij te maken, zo gaan de briefschrijvers verder. ‘Al deze opgaven vragen om geschikte huisvestingsruimte of locaties, die al schaars zijn in deze regio’s. Daar komt bij dat de som van al deze opgaven het maatschappelijk draagvlak zwaar onder druk zet. Zie deze brief dus als een noodsignaal, een alarm dat klinkt omdat de last te zwaar wordt’.
De druk op de sociale woningvoorraad is bovendien al hoog en neemt alleen maar toe. ‘De sterke afname van het aantal verhuringen in de sociale voorraad in de laatste jaren toont dit duidelijk aan. Tegelijkertijd zijn de wachttijden sterk toegenomen. De enige, en in elk geval meest effectieve oplossing hiervoor, is het regionaal toevoegen van sociale huurwoningen, en van woningen voor de middeninkomens met het oog op de noodzakelijke doorstroming. Voor hun bijdrage aan deze oplossing is de investeringscapaciteit van de woningcorporaties beperkt’.
‘De huisvesting van de genoemde aandachtsgroepen in combinatie met de druk op de (sociale) woningmarkt zorgt ervoor dat steeds minder woningzoekenden een betaalbare woning kunnen vinden. Deze ontwikkeling heeft een negatieve uitwerking op het maatschappelijk draagvlak voor de huisvesting van vergunninghouders, vluchtelingen, arbeidsmigranten en andere specifieke doelgroepen’.
‘Om al deze redenen en omstandigheden vragen wij u beiden dringend om hulp bij de aanpak van deze stapeling van opgaven op het gebied van wonen. Daarbij stellen wij voor in de verdeling van de taakstelling van statushouders over de gemeenten rekening te houden met de druk op de woningmarkt en vooral met de (on)mogelijkheden van de corporaties’.
De briefschrijvers vragen tevens van de minister dat zij de corporaties aan geld helpt om te kunnen investeren. Ook moet de bewindsvrouwe meer doen om het maatschappelijk draagvlak bij huisvesting van vergunninghouders, vluchtelingen, arbeidsmigranten en andere specifieke doelgroepen te vergroten.