Nieuws
Verdeeldheid over huisvesting gemeenteraad

Binnen de gemeenteraad heerst grote verdeeldheid over de toekomstige huisvesting van de gemeenteraad, fracties en griffie. Dat bleek bij een bespreking in een commissie van de gemeenteraad.

B&W willen dat de gemeenteraad, fracties en griffie in Huize Swaensteyn, Herenstraat 72 – 74, blijven. Dat pand zal dan wel grondig opgeknapt en aangepast moeten worden. Daartoe moet een haalbaarheidsonderzoek gedaan worden.

Een eerdere optie om te verhuizen naar Herenstraat 42, het oude Raadhuis van Voorburg, willen B&W laten vallen. Waaijer Projectrealisatie wil op 42 graag woningen en commerciële ruimten gaan realiseren als onderdeel van een veel groter bouwplan (Plan Waaijer: ondergrondse parkeergarage, supermarkt, woningen).

Steun hebben B&W van VVD, CDA en ChristenUnie-SGP. Coalitiepartij GroenLinks heeft een voorkeur voor verhuizing naar 42. Dat wil ook oppositiepartij D66. Coalitiepartij PvdA vindt het voorstel van B&W weliswaar goed maar wil het haalbaarheidsonderzoek uitbreiden met een plan-B: verhuizing naar Herenstraat 42.

Volgens GBLV kunnen gemeenteraad, fracties en griffie niet op Herenstraat 72-74 blijven als aan alle eisen voldaan moet worden, zeker als daar ook nog eens de 1,5 meter afstand wegens corona bij komt. Dat betekent dat de eisen moeten worden aangepast, het monument Huize Swaensteyn wordt verkwanseld of er groot geld geïnvesteerd moet gaan worden. Echt vastleggen deed GBLV niet.

Namens de musea Huygens Hofwijck en Swaensteyn presenteerde bestuurder Wang Choy een plan om Museum Swaensteyn in Huize Swaensteyn te huisvesten. Dat zou kunnen door bovenop de huidige raadszaal een tweede etage te maken en de binnenplaats te overkappen. Dat kost 1,3 miljoen euro terwijl de verkoop van het pand waarin het museum nu zit, en het pand van kunstvereniging Artibrak (Herenstraat 44), 1,5 miljoen opleveren.

Wethouder Jan-Willem Rouwendal gaf aan het plan van de musea te willen meenemen in het haalbaarheidsonderzoek. Ook gaf hij aan sympathiek te staan tegenover een voorstel van GBLV om Artibrak in ‘t Swaentje (Herenstraat 76) te vestigen als hun pand (Herenstraat 44) gesloopt gaat worden voor het Plan Waaijer.

Rouwendal stelde dat B&W op zich ook wel een haalbaarheidsonderzoek willen doen naar Herenstraat 42 doch dat het onderzoek dan langer gaat duren en meer gaat kosten (50.000 euro).

Tevens gaf hij aan zo’n onderzoek naar Herenstraat 42 alleen zin heeft als de gemeenteraad nu al aangeeft dat men dan ook naar dat pand verhuist als blijkt dat het aanpassen van Herenstraat 72 niet kan. Alleen onder zie voorwaarde zou Waaijer Projectrealisatie bereid zijn nog even te wachten met het eigen plan voor Herenstraat 42. (foto Charles Groeneveld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com