Nieuws
Ontstaan en verspreiding ‘vliegvuur’ is onvoorspelbaar

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) heeft op verzoek van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) nader onderzoek uitgevoerd naar de voorspelbaarheid van vliegvuur: door de lucht vliegende vonken. Zoals bekend hebben zich tijdens de jaarwisseling 2018-2019 in Scheveningen gevaarlijke situaties voorgedaan door vreugdevuren op het strand. De conclusie is dat vliegvuur onvoorspelbaar is.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft in haar onderzoek naar de gebeurtenissen ook al aandacht geschonken aan het fenomeen vliegvuur en geconcludeerd dat het op basis van wetenschappelijke kennis nog niet mogelijk is om het ontstaan en de verspreiding van vliegvuur te voorspellen. De VRH heeft daarna het IFV gevraagd zich in een verdiepend onderzoek specifiek en alleen te richten op het ontstaan van vliegvuur (in combinatie met de mate van voorspelbaarheid). En om daar ook de wetenschappelijke kennis vanuit het buitenland nadrukkelijk bij te betrekken.

Het IFV concludeert op basis van alle beschikbare informatie (nationaal en internationaal) dat het ontstaan en de verspreiding van vliegvuur nagenoeg niet te voorspellen is. Dit omdat vliegvuur van veel verschillende factoren afhankelijk is die elk hun eigen onzekerheid kennen. Al deze onzekerheden samen maken dat de totale onzekerheid te groot is om een uitspraak te kunnen doen over het optreden van schadelijk vliegvuur. (foto Brandweer)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter