Mening
Blog: Lofzang op Stompwijk

(Vlietnieuws start vanaf deze week een nieuwe serie. De fractieleiders van alle politieke partijen in de gemeenteraad, behalve Kees Verschoor van ChristenUnie-SGP, gaan maandelijks een column schrijven. Vandaag de eerste van Frank Rozenberg, voorman van GBLV/Gemeentebelangen)

 

Als fractievoorzitter van GBLV/Gemeentebelangen schrijf ik mijn eerste column voor Vlietnieuws over Stompwijk. Stompwijk waarover onlangs op Vlietnieuws een bericht stond dat men beter bij Zoeterwoude zou kunnen behoren. De reden: de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft geen aandacht voor Stompwijk. Om dat te horen doet mij pijn. Het zou betekenen dat de aandacht die in de vorige raadsperiode aan Stompwijk is geschonken weer terug is naar het niveau van voor 2014. Een soort van Awakenings voor de derde woonkern van onze gemeente.

Zonder Stompwijk zijn Voorburg en Leidschendam verstedelijkt gebied. De grijpgrage annexatievingertjes van buurman Den Haag doemen dan al snel weer op. Met Stompwijk heeft de gemeente een prachtig groen buitengebied en prachtige Stompwijkers!

Hen heb ik leren kennen als hardwerkend, zelfstandig, saamhorig, wars van poespas en trots op hún Stompwijk. De plek waar de Stompwijkse Paardendagen al meer dan 100 jaar worden georganiseerd en tot het immaterieel cultureel erfgoed behoren, waar met carnaval het dorp uit zijn bol gaat, waar elk jaar de pastoor tijdens de carnavalsmis met zijn grap over bierconsumptie de collectemandjes weet te vullen, waar het Prinsenkoor elk jaar weer beter gaat zingen, waar Aad van Velsen met zijn truck de zompige Stompwijkse grond graag verruilt voor zand, veel zand, heel veel zand… Ook het Stompwijk waarvan het wild en gevogelte bij mooie bedrijven als Luiten Food en Scheria op onze borden terecht komt. Dat Stompwijk wil ik niet kwijt.

De Stompwijkseweg is verbeterd, de Veenpoldersweg is in aanleg, de renovatie van de Dr. Van Noortstraat is aanstaande en het Dorpspunt is er (via een lijdensweg) gekomen. Laat ik ook helder zijn in de richting van Stompwijk: samengaan met Zoeterwoude lijkt lekker knus en gezellig door het gedeelde landelijke karakter, maar een gemeente van rond de 10.000 inwoners heeft nu en op termijn structureel onvoldoende bestuurskracht om goed te kunnen functioneren.

Het wordt wel de hoogste tijd om de woningbehoefte van de Stompwijkers rap in te gaan vullen. Met een college van B&W dat nog geen deuk in een pakje boter kan of durft te slaan – over bestuurskracht gesproken – is het alleen de vraag of dat gaat lukken.

(Frank Rozenberg, fractievoorzitter GBLV/Gemeentebelangen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter