Nieuws
Jaarlijks 800 bomen erbij

Jaarlijks moeten er in de gemeente 800 bomen bij komen. Dit in de strijd tegen de effecten van de klimaatverandering. Dat stelt de Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg in haar Toekomstvisie Vergroening Leidschendam-Voorburg 2021-2030.

Bomen en ander groen kunnen een grote bijdrage leveren om klimaatverandering tegen te gaan. Bovendien helpen ze om de gevolgen ervan op te vangen. Bomen produceren zuurstof, vangen CO2 en fijnstof af, zijn van levensbelang voor de biodiversiteit en dragen bij aan de leefbaarheid van onze omgeving (verkoeling, schaduw).

Overal, dus ook in onze gemeente, zijn meer bomen en ander groen nodig. Daarom is in het nationale Klimaatakkoord afgesproken om in de komende tien jaar netto 10 procent meer bomen aan te planten. Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg wil dat onze gemeente hieraan proportioneel gaat bijdragen. Dit betekent over 10 jaar ruim 8000 bomen, oftewel per jaar netto 800 extra bomen.

De nieuwe bomen moeten allereerst binnen de bebouwde kom geplant worden. Grote winst is ook in het buitengebied te behalen. Mogelijke lokaties zijn onder meer Leidschendammerhout, de Duivenvoordse polder, rondom de Nieuwe Driemanspolder en in de Duivenvoordecorridor. Tenslotte is behoud van met name de oudere bomen van cruciaal belang.

De Stichting Duurzaam beseft dat het niet makkelijk zal zijn deze plannen uit te voeren. Belemmeringen kunnen landschappelijke zijn (behoud van het open veenweidelandschap), infrastructureel (zoals kabels en leidingen), de grote woningbehoefte, zakelijke belangen en financiële restricties. Maar de urgentie van bomenaanplant voor het tegengaan van klimaatverandering zal de doorslag moeten geven, stelt de Stichting Duurzaam.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter