Nieuws
Gemeenteraad kiest voor huisvesting Herenstraat 72

De gemeenteraad gaat onderzoeken of men ook in de toekomst in Huize Swaensteyn, Herenstraat 72 Voorburg, kan blijven vergaderen. Ook de griffie en de vergaderkamers van de fracties moeten daar blijven. Wel zal de raadszaal vergroot moeten worden in verband met de coronamaatregelen, zal het pand duurzaam gemaakt moeten worden en toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een beperking.

Een werkgroep bestaande uit gemeenteraadsleden gaat onderzoeken of zulks mogelijk is. Huize Swaensteyn is een monument. In 1512 was er al een herberg gevestigd. Mocht blijken dat het project te duur wordt, dan gaat de gemeenteraad op zoek naar een nieuwe locatie. Daarbij is een verhuizing naar Leidschendam, waar B&W en ambtenaren reeds zitten, niet uitgesloten.

Dat is de uitkomst van een debat in de gemeenteraad. B&W hadden de gemeenteraad voorgesteld een onderzoek te gaan doen naar een langere huisvesting in Herenstraat 72. Daarbij wordt ook bezien of Museum Swaensteyn een plek in Huize Swaensteyn kan krijgen. Een optie om te verhuizen naar Herenstraat 42 lieten B&W vallen. Dit om Waaijer Projectontwikkeling ruimte te geven een plan voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage, een supermarkt en woningen uit te breiden met commerciële ruimten en nog meer woningen.

B&W kregen uiteindelijk steun van alle coalitiepartijen. GroenLinks liet een voorkeur voor een verhuizing naar Herenstraat 42 vallen; de PvdA stapte af van de wens om naast het onderzoek voor Herenstraat 72 ook Herenstraat 42 als optie te onderzoeken. Een voorstel van D66 en GBLV om een taboeloos onderzoek te gaan doen naar opties voor de huisvesting van de gemeenteraad, griffie en fractiekamers kreeg alleen steun van die twee partijen. Datzelfde gold voor een GBLV-idee om nu een verhuizing naar Leidschendam te bekijken.

De werkgroep die het onderzoek gaat doen zou nog deze week samengesteld kunnen worden. Een termijn is er niet aan hun speurwerk gesteld. De gemeenteraad stemde unaniem in met een GBLV-voorstel om voor Artibrak (vereniging van kunstenaars) nieuwe huisvesting te zoeken, het liefst in de Herenstraat (‘t Swaentje, Herenstraat 76) of anders in het Voorburgse Huygenskwartier. Artibrak zit nu in Herenstraat 44. Dat pand wordt gesloopt ten behoeve van het bouwproject van Waaijer Projectontwikkeling. (foto Charles Groeneveld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter