Nieuws
Wethouder ontkent tracékeuze lightrail Binckhorst

Het klopt niet dat het tracé voor een tram dan wel lightrail tussen Den Haag CS, Binckhorst en Station Voorburg al vast ligt. Er is wel een Omgevingsplan Binckhorst waardoor de verbinding mogelijk wordt gemaakt. In dat plan is ook een indicatief tracé ingetekend. Dat ligt echter niet planologisch onherroepelijk vast.

Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen in een vergadering van de gemeenteraad verklaard in antwoorden op vragen van CDA-gemeenteraadslid Jan Hendriks en GBLV-fractieleider Frank Rozenberg. Volgens haar heeft de gemeente Den Haag haar oordeel onderschreven.

De raadsleden reageerden met hun vragen op uitspraken van Willemijn Smal, secretaris van de onafhankelijke commissie MER (milieu effect rapportage), die de bij het project betrokken partijen adviseert. Zij liet de gemeenteraad vorige week weten dat het tracé onherroepelijk vast ligt. Daardoor zouden alternatieven (zienswijzen) die inwoners van met name Voorburg-West hebben aangedragen, feitelijk nutteloos zijn.

Van Eekelen gaf aan dat er alternatieve tracés aan het proces worden toegevoegd en ook zorgvuldig worden beoordeeld. Daarop zullen de betrokken partijen (rijk, provincie, metropoolregio, gemeente Den Haag en Leidschendam-Voorburg) inhoudelijk reageren in een Nota van antwoord. Wanneer die komt zei Van Eekelen niet. Nadat die nota is verschenen wordt gestart met een informatie- en participatietraject voor inwoners en gemeenteraad, aldus Van Eekelen. In het najaar moet er dan een Masterplan liggen.

De wethouder ontkende dat de bestuurlijke kaarten al zijn geschud. Er is volgens haar ‘een reële mogelijkheid’ voor een ander tracé. Zij ontkende dat er sprake zou zijn van onbehoorlijk bestuur zoals CDA’er Jan Hendriks in een tweet beweerde. ,,Wij voeren uw moties uit en wegen alle zienswijzen’’, zo stelde zij. Inhoudelijk wilde zij geen oordeel over de tweet geven. De vraag of zij wel contact met Jan Hendriks had gehad over de tweet liet Van Eekelen onbeantwoord.

In reactie op vragen over de informatievoorziening aan de gemeenteraad stelde Van Eekelen dat zij daar pas na het uitkomen van de Nota van antwoord mee wil starten. De suggestie van D66-gemeenteraadslid Charlotte Bos om een informatiebijeenkomst samen met Den Haag te gaan organiseren nam de wethouder over.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter