De inwoners van de Leidschendamse probleemwijken Prinsenhof, de Heuvel en Amstel hebben weinig vertrouwen in de gemeente. Dat vertrouwen zal eerst hersteld moeten worden voordat er iets terecht kan komen van een versterking van de wijken.
Dat heeft wethouder Nadine Stemerdink de gemeenteraad te kennen gegeven in een brief over het zogenoemde Versterkingsprogramma Leidschendam-Noord. De gemeenteraad vroeg in mei 2020 naar zo’n programma gezien de overlast, onlusten en autobranden in de wijken.
De bestuurder laat blijken dat het Versterkingsprogramma er voorlopig nog niet is. Behalve de vertrouwensvraag leiden coronamaatregelen ertoe dat de betrokken ambtenaren en ingehuurde krachten van huis uit moeten werken. Het programma zou er eigenlijk in maart liggen. De ‘verwachting’ is nu september, doch dat hangt af van corona.
‘Gebleken is dat er bij veel inwoners in beperkte mate vertrouwen is in overheidsinstanties. Om een solide basis voor het programma te leggen, moet dat vertrouwen eerst worden herwonnen’, aldus Stemerdink.
‘Het herwinnen van vertrouwen van inwoners is een noodzakelijke stap om het versterkingsprogramma succesvol te maken. Dit blijkt meer tijd te kosten dan bij het opstellen van de startnotitie kon worden ingeschat’.
‘Een belangrijke randvoorwaarde om dat vertrouwen weer te herwinnen is dat we als gemeente doen wat we zeggen in Leidschendam-Noord. Het gaat daarbij om het betrekken van inwoners op de lange termijn, maar ook om het pakken van kansen op de korte termijn’.
‘Dat gaat niet digitaal en daarom wordt binnen de geldende maatregelen gedaan wat mogelijk is om contacten met de wijk op de bouwen. De aanpak en planning van het programma zijn al enkele keren bijgesteld als gevolg van de steeds strengere coronamaatregelen. Op dit moment vinden de gesprekken tussen de gemeente en inwoners veelal tijdens een wandeling door de wijk plaats’.
Voor het opstellen van het programma is 350.000 euro vrijgemaakt. Dat gaat op aan inhuur van specialisten, communicatie en organisatie bijeenkomsten alsmede steun aan reeds lopende activiteiten in de wijken.
Volgens Stemerdink wordt er gestreefd naar een pact tussen gemeenten en ‘partners’ (organisaties die in de wijken actief zijn of actief kunnen worden). Daarbij wordt uitgegaan van een uitvoeringsplan voor een periode van vier jaar met concrete acties, doelen en resultaten die behaald moeten worden, inclusief het controleren ervan. Daarnaast worden er een communicatiestrategie en een participatietraject voor bewoners uitgewerkt. (foto gemeente LV)