Nieuws
Rijkswaterstaat waarschuwt; HTM en NS rijden minder

Dit weekend verwacht het KNMI winterse omstandigheden in Nederland met vanaf zaterdagavond 6 februari in het hele land kans op sneeuw. Weggebruikers kunnen daar overlast van ondervinden. Daarom roept Rijkswaterstaat weggebruikers op in aanloop naar het weekend, en in het weekend zelf, het weerbericht en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Ook Rijkswaterstaat houdt de ontwikkelingen van het weer nauwlettend in de gaten en heeft daarvoor nauw contact met het KNMI. Op basis van die verwachtingen komt men ’tijdig in actie’.

Van 1 oktober tot 1 mei staat Rijkswaterstaat normaliter paraat om de gladheid te bestrijden. Rijkswaterstaat zet daarvoor 546 strooiwagens in, die we ook kunnen voorzien van een sneeuwschuiver. Daarnaast staan er 350 sneeuwploegen klaar. Met dit materieel leggen onze strooiwagens, binnen 2 uur, 10.000 km af om alle snelwegen, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen, te strooien. Dat gebeurt met 1.200 man personeel (800 chauffeurs en 400 man voor coördinatie en laden/lossen).

De HTM neemt maatregelen in verband met de voorspelde sneeuwval. Om de rails sneeuw- en ijsvrij te houden, rijden vanaf zaterdagavond 6 februari 22.00 uur de pekeltrams. Op zondag 7 februari rijdt HTM een iets aangepaste dienstregeling. Dit betekent vooral dat aankomst- en vertrektijden wijzigen, omdat vanwege de weersomstandigheden de rijsnelheden omlaag gaan.

HTM adviseert reizigers de HTM Reisapp te raadplegen voor de actuele reisinformatie. Die informatie staat ook op de digitale reisinformatieborden op de halte. Alle trams en bussen rijden wel hun gebruikelijke route. Enige uitzondering vormt bus 28 die niet rijdt niet tussen Den Haag Centraal en Den Haag Zuiderstrand. Op tramlijn 11 worden rood-beige trams ingezet in plaats van de R-Net trams.

De NS gaat dit weekeinde met een winterdienstregeling rijden. Op vrijwel alle trajecten rijden minimaal twee treinen per uur, soms vier per uur. Vanwege corona geldt nog steeds het advies van de overheid om de trein alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Plan uw reis in de planner, uw reis voor zondag kunt u eind van de middag opvragen. Het is verstandig om uw reis kort voor vertrek te checken en om rekening te houden met langere reistijden.

Nu al is bekend dat er minder intercity’s rijden op het traject Amsterdam Centraal – Den Haag Centraal en dat de sprinter tussen Dordrecht en Den Haag Centraal minder vaak rijdt.

Net als het autoverkeer en de wegen, zijn treinen en het spoor tijdens kou en sneeuw extra vatbaar voor storingen, zo meldt de NS. De winterdienstregeling biedt meer ruimte om mogelijke problemen om het spoor op te lossen. Op stations en in treinen staan collega’s klaar om reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Bij ProRail staan extra monteurs en hulplocomotieven klaar. Ondanks een aangepaste dienstregeling en de genomen voorzorgsmaatregelen kunnen treinen uitvallen of vertraging ontstaan. NS en ProRail werken er hard aan om eventuele problemen zo snel mogelijk te verhelpen. (foto Rijkswaterstaat)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter