Mening
Blog: Samen met elkaar

(Vlietnieuws is een nieuwe serie begonnen. De fractieleiders van alle politieke partijen in de gemeenteraad, behalve Kees Verschoor van ChristenUnie-SGP, gaan maandelijks een column schrijven. Vandaag de derde van Ron van Duffelen, fractieleider van het CDA)

Corona en sneeuwstorm zijn momenteel de twee meest gebruikte woorden. Corona grijpt al een jaar in, op ons leven. Nu doet de sneeuw dat. De sneeuw smelt snel weer weg als het warmer wordt. Van corona zijn we voorlopig nog niet af.

Gedwongen door corona staat ons (sociale) leven al bijna een jaar nagenoeg stil. Voor mij ook: mijn werk, de gemeenteraad, de studie van mijn dochters, vrijwel alles gebeurt vanuit huis. Ik beweeg mij van digitale bijeenkomst naar digitale bijeenkomst. U vergaat het mogelijk niet veel anders. En er zijn de mensen in cruciale beroepen, waaronder mijn vrouw, op wie we elke dag weer een beroep mogen doen. Zij houden vol, ook als zij moe worden van corona. We verdienen elkaars waardering en zullen moeten volhouden. Ook in onze gemeente. ‘Samen tegen corona’ is al lange tijd het credo.

In Leidschendam, Voorburg en Stompwijk zien we dagelijks de gevolgen van corona: winkels zijn dicht, sportfaciliteiten zijn gering en restaurants, de bibliotheek, het theater of museum kunnen niet worden bezocht. Ondernemers die geen omzet draaien, zelfstandigen zonder opdracht, jongeren die een burn-out nabij zijn en ouderen die hun huis niet meer uitkomen. De supermarkt als wekelijks hoogtepunt. Gelukkig waren we vandaag in de sneeuw weer buiten.

Vanuit onze verantwoordelijkheid voor de lokale samenleving heeft het CDA Leidschendam-Voorburg vlak voor Kerst een enquête gehouden over eenzaamheid. De uitkomst van de enquête laat zien dat corona geen veroorzaker is van eenzaamheid. Corona versterkt eenzaamheid wel. Ook leeftijd is geen criterium voor eenzaamheid. Onder jong en oud(er) komt eenzaamheid voor. Er is geen ruimte om te sporten, de bibliotheek, het theater of museum te bezoeken. Je vader of moeder een knuffel te geven. Met je vrienden een biertje aan de bar te drinken. Het leven zoals we dat gewoon waren, is er niet. Dat leven komt terug. Daar reken ik op, ook in onze gemeente.

Tot die tijd, maar ook daarna, moeten we aandacht houden voor elkaar. Eenzaamheid voorkomen en bestrijden. Naast elkaar staan, elkaar durven ontmoeten. Al gebeurt dat digitaal. Laten we uit deze crisis meenemen dat we blijvend naar elkaar omkijken, elkaar respecteren en met elkaar in gesprek gaan, ongeacht je leeftijd of wie je bent. Onze enquête laat zien dat daarvoor ideeën te over bestaan, zoals het creëren van ‘cirkels van aandacht’, het opzetten van digitale netwerken, het ondersteunen van wijk- en buurtcentra, van culturele organisaties en (sport)verenigingen om activiteiten en ontmoeting te organiseren. Er is behoefte aan, zeker ook onder jongeren. Jong en oud(er) horen in onze samenleving, mogen meedoen en verdienen perspectief. In de aanpak van eenzaamheid kunnen de gemeente, verenigingen, wijk- en buurtcentra, maar ook u en ik een rol spelen.

Hoe mooi is het als we straks niet alleen corona hebben verdreven, maar ook eenzaamheid hebben teruggedrongen. Ondernemers weer klanten kunnen ontvangen en een praatje kunnen houden. Juist deze tijd leert ons dat mensen er zijn voor elkaar en niet zonder elkaar kunnen. Daaraan kunnen u en ik, wij samen, een bijdrage leveren. Als we door het nieuws heen kijken, verdraagzaam en tolerant zijn en accepteren dat we van corona allemaal een beetje moe worden, maar er samen wel uitkomen. Vlokjes sneeuw brachten plezier, verzetten onze zinnen en deden ons groeten naar elkaar. De mens blijft ten diepste een sociaal wezen. Jong en oud(er), hier in Leidschendam-Voorburg, samen met elkaar!

We horen graag uw suggesties via: rvduffelen@leidschendam-voorburg.nl

(Ron van Duffelen, fractievoorzitter CDA)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter