Wandelend met mijn prachtige brunette vriendin ving mijn immer hijgend jongenshart een blonde fee op het netvlies. Blijkbaar volgde mijn blik dit andere raspaardje iets te lang en was het feest van die dag abrupt bedorven, helen duurde enige tijd.
Maanden later saam in de bioscoop, voor aanvang der hoofdfilm groet een bevriende (wederom) blonde nimf mij en wil me welkom zoenen. Goed afgericht weer ik haar af, geen trek hebbend in een nieuw debacle met mijn brullende brunette. Ok, noem het laf, wellicht was het dat ook.
Een staaltje jaloezie, zo van hij is van mij, enorm beklemmend.
Kunstschilder, Auguste Renoir maakt rond 18-1900 meesterwerken met als sprankelend middelpunt zijn muze, de beeldschone Suzanne Valadon. Ze is een gewild en ‘gewillig’ model. Ondanks zijn technische fixatie is hij niet bestand tegen haar wellust opwekkend lichaam, ze raakt zwanger.
Hij trouwt een ander, ene Aline. Deze eist dat het hoofd van Suzanne bij alle schilderijen wordt vervangen voor dat van haar. Aldus geschiede (bij een aantal:-). Zelfs een topper als ‘August’ liet zich blijkbaar bespelen.
François de la Normandiere was een welbekende hoedenmaker in de sjiekste kringen der lage landen. Hoeden van Frans tooiden menig politicahoofd als kokette ‘ik-hoor-er-bij’ uiting op Prinsjesdag.
Een bestseller onder de hoofddeksels was het Yvonneke, een guitig modelletje vernoemd naar zijn beminnelijke echtgenote. Toen aan het huwelijk nog maar weinig kraak of smaak zat, sneuvelde hij op een bekeerde feministe, die zich weer eens echt vrouw wilde voelen.
Een smachtende blik achter de geheimzinnige voile van model Mata Hari en een langzaam bevochtigende tong langs haar volle vuurrode lippen waren genoeg. De hoed en onze Frans waren op slag verkocht. De ex sloeg er munt uit, zette haar hoed op en leefde vrolijker verder.
Tussen de lakens en zweetdruppels door werd op vlijmend aandringen van Frans’ nieuwe vlam, bestseller Yvonneke uit het assortiment gekegeld.
De follow-up creatie: ‘Femke’ zou het verkoopsucces never nooit halen. Al smeekte de clientèle er om, model Yvonneke was immer uitverkocht. Femke was de baas en Frans schikte zich. Ik denk ook bang voor bonje.
U vraagt zich wellicht af, wat is de moraal? Nou er is er geen. Ik vond het gewoon drie mooie, ware verhalen die een zekere methodiek aangeven:-).
(Tekst: Mink Out. Schilderij: Hutladen, August Macke, 1914. Bundel nu verkrijgbaar: www.conckshop.nl)