Nieuws
Onenigheid over tracé tram/lightrail Binckhorst

De rijksoverheid, provincie, metropoolregio en gemeente Den Haag voelen er niets voor andere tracés te gaan onderzoeken voor een tram dan wel lightrailverbinding tussen Den Haag CS, Binckhorst en Station Voorburg dan de route via Binckhorstlaan, Maanweg. Datzelfde geldt wat betreft een onderzoek naar het ondergronds aanleggen van de verbinding in Voorburg.

Dat heeft wethouder Floor Kist kenbaar gemaakt in een gesprek met gemeenteraadsleden over het project. Volgens de bestuurder ,,wil niet iedereen wat wij willen.’’ Leidschendam-Voorburg wil wél andere tracés onderzoeken, inclusief de ondergrondse optie, ook al om Opa’s veldje en Huygens Hofwijck te ontzien. Volgens Kist is het ‘spannend’ en spelen er ‘een hoop belangen’. Verder spelen de vraag wie, wat beslist, de onderlinge krachtsverhoudingen en de financiering een rol.

Of het lukt ook andere tracés te onderzoeken alsmede de ondergrondse optie moet blijken uit een Nota van antwoord, aldus Kist. Volgens hem moet het lukken die in maart of april te laten verschijnen. In die nota reageren de betrokken partijen op zogenoemde ‘zienswijzen’ die zijn ingebracht over het tracé via Binckhorstlaan en Maanweg. De nota ‘bepaalt wie gelijk heeft’, aldus Kist. Formeel had het stuk er al in december moeten zijn.

Kist gaf aan dat de gemeente zo lang mogelijk aan tafel wil blijven zitten om de eigen belangen te verdedigen. Het echt tegen houden van een dergelijk groot project kan echter niet meer, zo gaf hij aan. Kist wees op de Crisis- en herstelwet waardoor toch bepaald kan worden wat er in Leidschendam-Voorburg gebeurt.

Over de optie een minderheidsstandpunt in te nemen stelde Kist dat er dan eerst een finaal standpunt moet zijn. Dat is pas zo als er een Masterplan ligt, begin 2022. ,,Dan kun je aangeven het er niet mee eens te zijn’’, aldus Kist, ,,en het Masterplan niet accepteren.’’ Over de consequenties daarvan repte de wethouder verder niet.

De gemeente zou ook uit een zogenoemd MER-onderzoek (milieu effect rapportage) voor het project kunnen stappen. Dan is dat onderzoek niet volledig te doen want het stuk op grondgebied van Leidschendam-Voorburg ontbreekt. Ook over de consequenties van die stap wijdde Kist niet uit.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter