Nieuws
Vaarverbod om schaatsen mogelijk te maken

De provincie Zuid-Holland heeft een vaarverbod ingesteld op een aantal vaarwegen, waar onder de Vliet. Door het instellen van het vaarverbod kunnen de vaarwegen bevriezen en kan schaatsen mogelijk gemaakt worden. Schaatsen op natuurijs blijft een eigen verantwoordelijkheid, de provincie controleert niet of het ijs voldoende dikte heeft. Tevens gelden altijd en onverkort alle corona-maatregelen.

Het vaarverbod geldt voor de vaarwegen tussen Den Haag – Voorschoten (de Vliet), Leiden – Ringvaart, Aarkanaal tussen Alphen aan den Rijn en Nieuwveen en de Oude Rijn tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht. Op basis van de weersverwachtingen geldt het vaarverbod op deze vaarwegen tot maandag 15 februari.

Een vaarverbod instellen kan niet zomaar. Veel goederenvervoer gaat in Zuid-Holland over het water en de provincie stimuleert dat ook; een binnenvaartschip kan veel meer goederen vervoeren dan een vrachtwagen. Zo houden we onze wegen vrij en Zuid-Holland bereikbaar. Langs de vaarwegen waar nu een vaarverbod geldt, bevinden zich verschillende bedrijven die afhankelijk zijn van vervoer over water. Het instellen van een vaarverbod gaat altijd in afstemming met deze bedrijven.

Volgens de weerverwachting gaat het maandag 15 of dinsdag 16 februari dooien. Zodra dit het geval is, zal de provincie actief het ijs breken om gevaarlijke situaties te voorkomen. Dit geldt voor de volgende vaarwegen: Rijn Schiekanaal (de Vliet) Voorschoten-Rijswijk dat ligt tussen Den-Haag en Voorschoten, Zijl tussen Leiden en de Ringvaart, Aarkanaal tussen Alpen aan den Rijn en Nieuwveen en de Oude Rijn tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht. Hieronder vallen ook de vaargeulen op de Kagerplassen.

Het vaarverbod geldt niet voor alle vaarwegen. Op de voor de beroepsvaart belangrijke vaarwegen wordt het ijs gebroken met een ijsbreker. Dit is een speciaal schip met een versterkte romp dat in staat is het ijs te breken. Met de inzet van een ijsbreker probeert de provincie zo lang mogelijk een vaargeul open te houden. (foto Provincie ZH)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter