Nieuws
Wethouder door het stof inzake geluidscherm

B&W hebben een ‘verduidelijkende’ brief gezonden aan Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland over het geluidscherm langs de A4 ter hoogte van natuur- en recreatiegebied Vlietland. B&W geven daarin aan dat zij achter de bouw staan van een scherm dat minstens 3 meter hoog is over een afstand van ruim 3 kilometer. Eerder lieten B&W GS weten dat het scherm niet overal die hoogte hoefde te hebben.

De ‘verduidelijkende’ brief kwam er nadat GBLV-gemeenteraadslid Monica Velú B&W gewezen had op door de gemeenteraad aangenomen moties waarin steeds over een scherm van minstens 3 meter hoogte werd gesproken. Die minimale hoogte stond ook in een akkoord van de provincie met aannemer BAM uit 2009. B&W hadden de uitspraken van de gemeenteraad onderschreven. Bovendien hadden ook Provinciale Staten om een scherm van minimaal 3 meter hoogte gevraagd.

‘Het college van B&W heeft een brief verzonden waarin de onduidelijkheid over het collegestandpunt inzake de gewenste hoogte van de geluidswerende voorziening wordt rechtgezet’, zo meldt wethouder Jan-Willem Rouwendal de gemeenteraad nu.

Het actiecomité Stop Geluidsoverlast A4 is overigens niet tevreden met de plannen voor het geluidsscherm langs de A4. ‘We moeten vaststellen dat het door GS voorgestelde geluidsscherm niet voldoet aan de oproep in motie 867 (aangenomen in februari 2019 door Provinciale Staten, red.), waarin gevraagd wordt om een adequate geluidwering.  Uit geluidberekeningen blijkt dat de meeste inwoners aan de zuidoostkant van Voorschoten weinig tot niets van het nu voorgestelde geluidsscherm zullen merken’.

Men vraagt  nu aan Provinciale Staten om niet in te stemmen met het voorstel van GS, maar  het scherm aan te passen tot een hoogte van 5 meter, althans een hoogte die voor inwoners aan de zuidoostkant van Voorschoten leidt tot een geluidsreductie met minimaal 5 dB. Verder wil het comité  een tijdelijk scherm, vooruitlopend op de mogelijke verbreding van de A4. De provincie zal  hiertoe het budget voor de realisering van het scherm  van 5 miljoen euro moeten verhogen. Als  toch besloten wordt het beschikbare budget als maximum te beschouwen, moet er prioriteit worden gegeven aan een verhoging tot 5 meter op de tracédelen ter hoogte van de Meeslouwerplas. Voor het tracédeel ter hoogte van de Vogelplas Starrevaart zou de plaatsing of de verhoging van het scherm op een later moment gerealiseerd kunnen worden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter