Nieuws
Stikstofuitspraak Raad van State roept vragen op

VVD-gemeenteraadslid Louise Kortman wil van B&W weten wat een stikstofuitspraak van de Raad van State voor betekenis heeft bij de geplande verbreding van de A4. De Raad van State bepaalde dat de rijksoverheid berekeningen over de stikstofuitstoot van verkeer bij een wegproject in de buurt van Arnhem beter moet onderbouwen, aangezien de uitstoot op meer dan 5 kilometer van de weg niet wordt meegerekend.

Kortman wil van B&W weten of het rekenmodel dat bij Arnhem werd gebruikt, ook is toegepast bij de geplande werken aan de A4. Zo ja, betekent dit dan dat nieuw overleg over de werken tussen het rijk en de gemeente Leidschendam-Voorburg nodig is, zo vraagt het VVD-raadslid. Indien dat zo is, wil Kortman dat B&W meteen de geluidoverlast door het verkeer op de A4 aansnijden.

Bij het berekenen van de stikstofuitstoot heeft de minister gebruikgemaakt van het rekenmodel SRM2 in de AERIUS Calculator, aldus de Raad van State. De AERIUS Calculator is het programma dat overheden gebruiken bij onder meer tracébesluiten.

Het SRM2-rekenmodel gaat uit van een zogenoemde afkap voor verkeer. Hierbij wordt stikstofuitstoot van verkeer dat terechtkomt op meer dan 5 kilometer afstand van de weg niet meegenomen in de berekeningen. Dit wijkt af van de berekeningen die de AERIUS Calculator maakt voor andere bronnen van stikstofuitstoot zoals veehouderijen of scheepvaart. Daarbij wordt zo’n afkap niet gebruikt. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de minister geen goede verklaring gegeven voor dit verschil.

De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere infrastructurele projecten waarbij voor stikstofberekeningen gebruik wordt gemaakt van het rekenmodel SRM2 in de AERIUS Calculator, zo stelt de Raad van State.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter