Mening
Blog: Leidschendam-Voorburg in 2096

(Vlietnieuws is een nieuwe serie begonnen. De fractieleiders van alle politieke partijen in de gemeenteraad, behalve Kees Verschoor van ChristenUnie-SGP, gaan maandelijks een column schrijven. Vandaag de zesde van Jochem Streefkerk, fractieleider van PvdA)

Een maandelijkse column geeft wat ruimte om los te komen van de dagelijkse politiek. En daar zal ik in volgende columns vast nog wel op terugkomen, maar ik nodig u vandaag uit om een feestje mee te vieren. De Partij van de Arbeid is namelijk 75 geworden! En daarmee zijn we niet de oudste partij van Nederland – de SGP is een kleine 30 jaar ouder – we zijn het dan toch bijna.

Dat feestje is iets om heel trots op te zijn. 75 jaar bouwen aan de verzorgingsstaat: een bestaansminimum voor alle mensen, onderwijs en werk voor wie dat kan, een overheid die helpt om welvaart te verdelen en nog wat extra helpt wanneer mensen in nood komen. Tijdloze principes, die in elke tijd zo weer hun eigen vertaling krijgen.

Maar waar staat onze gemeente en waar staat Nederland, als de PvdA ook in de komende 75 jaar weer net zoveel invloed zou kunnen hebben als in de afgelopen driekwart eeuw? De tijdloze principes hebben dan mooie resultaten meegebracht. Er is een basisinkomen waardoor mensen zich nooit genoodzaakt voelen om nutteloos werk te verrichten. En er is niemand met een baan die toch niet de eindjes aan elkaar kan knopen; want werken loont. Verschillende groepen mensen begrijpen elkaar weer en leven minder langs elkaar dan nu vaak het geval is. De overheid is er natuurlijk voor mensen, maar is ook menselijk georganiseerd: stevige besluitvorming op lokaal niveau, dichtbij. En omdat de wereld alleen maar verder verbonden is, voelt de Europese Unie meer als thuis dan ooit tevoren.

Leidschendam, Voorburg en Stompwijk bestaan dan nog steeds. Zonder twijfel. Leefbaar, welvarend en duurzaam – meer dan ooit te voren. Wonen en werken kan binnen de gemeente, maar werken kan ook heel goed daarbuiten. Want de vaste en digitale infrastructuur is flink verbeterd. In verbinding met onze buurgemeenten, in verbinding met Nederland en de wereld. En hoe gaan we dat doen? Het tipje van de sluier komt in de volgende column. We beginnen namelijk op 15, 16 en 17 maart, wanneer we weer naar de stembus mogen. Nu staat de volgende column gepland op 11 maart, dus wordt vervolgd!

(Jochem Streefkerk, fractieleider van PvdA)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com