Nieuws
Dramatische score gemeente bij hulpverlening

Uit een landelijk vergelijkend onderzoek blijkt dat Leidschendam-Voorburg op de derde plek van onderen staat in de algemene cliëntbeoordeling over de zorg die op  grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) wordt gegeven: plek 208 onder 210 deelnemende gemeente. Als het gaat om de kwaliteit van de zorg zelf gaat en de telefonische bereikbaarheid van de gemeente staat Leidschendam-Voorburg op plek 205.

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van gegevens van de rijksoverheid door onderzoeksbureau ZorgfocuZ, actief in de sectoren zorg, welzijn en sociaal domein. Er zijn 355 gemeenten in Nederland. In de WMO staat dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld op huishoudelijke hulp en ondersteuning van mantelzorgers.

,,Toen ik de rapportage van het onderzoek en de dramatische score van Leidschendam-Voorburg daarin zag, was ik echt geschokt”, aldus GBLV-gemeenteraadslid Freek Steutel. ,,We geven in onze gemeente veel geld uit aan de WMO en dan mag je toch verwachten dat we daarvoor ook kwaliteit leveren. Wat GBLV betreft hoeven we niet de beste van Nederland te zijn als het gaat om de WMO-hulp, maar onderaan bungelen is een regelrechte blamage.”

Steutel heeft B&W nu naar een verklaring voor het slechte resultaat gevraagd. Hij wil ook weten of B&W het verbeteren van de WMO-hulp in 2021 als prioriteit in 2021. Steutel: ,,Bij het toetreden van GroenLinks tot de coalitie in september 2020 zijn aanvullende afspraken gemaakt over innovatie in de WMO en de ouderenzorg. Er zouden ook proefprojecten starten. Het bijzondere is dat wij dat aspect niet terug zien komen in de prioriteiten die B&W voor 2021 eenzijdig hebben bepaald.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com