Nieuws
Gemeente probeert gemoederen rond Julianaplein te sussen

In de loop van maart gaat de gemeente verder praten over de ontwikkeling van winkelcentrum Koningin Julianaplein in Voorburg. Inmiddels zijn de eerste protesten tegen de plannen al hoorbaar. De gemeente reageert daarop door via social media (facebook) uitleg te geven. Omwonenden wordt toegezegd dat ze mogen meedenken. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een klankbordgroep of een meedenksessie. Alleen staat er: ‘U kon zich tot en met 31 december 2020 aanmelden om mee te denken over de participatievormen’.

Centrumgebied De Julianabaan wordt vernieuwd. Hierbij gaat het niet alleen om het winkelcentrum, maar ook bijvoorbeeld om de openbare ruimte van het gebied zoals het parkeerterrein en het groen zodat het weer tientallen jaren meekan. Er is een eerste schetsontwerp van hoe de inrichting van het gebied eruit kan komen te zien. Daarbij is bijvoorbeeld aandacht besteed aan waar parkeermogelijkheden zijn, fiets- en voetpaden en groen.

Er wordt – aldus de gemeente – onderzoek gedaan naar welke mogelijkheden er in het gebied zijn om nieuwe woningen te bouwen. Er is veel vraag naar meer woonruimte in Voorburg, bijvoorbeeld door jongeren die een eerste koopwoning zoeken of door een toenemend aantal ouderen dat een geschikte seniorenwoning zoekt.

Omdat er al een flinke transformatie zal plaatsvinden in het gebied ‘winkelcentrum De Julianabaan’ door onder andere de aanpak van de openbare ruimte, heeft de gemeente ook een stedenbouwkundige verkenning uitgevoerd naar waar toevoeging van woningen eventueel mogelijk is. Hier komen drie locaties in het gebied uit naar voren, waarbij gekeken wordt of hoogbouw ingepast kan worden. Deze hoogbouw zal lager zijn dan de bestaande Corbulotoren welke met 18 verdiepingen het hoogste gebouw in het centrum is.

Tijdens een brede digitale participatieavond in het tweede kwartaal van 2021 (datum wordt nog bekendgemaakt!) wordt de conceptvisie op de woningbouwontwikkeling met belanghebbenden in het gebied besproken. Ook wordt er overleg georganiseerd met verenigingen van eigenaren rond winkelcentrum De Julianabaan, zo belooft de gemeente.

Hierna wordt de visie voorgelegd aan het college en de gemeenteraad. Pas op het moment dat de gemeenteraad hiermee instemt en er dus politiek draagvlak is voor het toevoegen van woningen op de Julianabaan onder de voorwaarden uit de visie, kunnen ontwikkelaars hun plannen verder uitwerken met de gemeentelijke visie als leidraad. Zij zullen vervolgens de normale procedures moeten doorlopen om een wijziging van het bestemmingsplan en een omgevingsvergunning aan te vragen. Ook dan bestaan er nog vanzelfsprekend de (standaard) mogelijkheden tot inspraak.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter