Nieuws
Wekelijks ophalen restafval stopt

Avalex stopt per 1 juli met het wekelijks ophalen van restafval. Vanaf die datum zal dat eens in de twee weken gaan gebeuren. Dat hebben B&W de gemeenteraad bericht. De coalitie voerde het wekelijks ophalen van restafval in 2019 in. De maatregel kostte de gemeente 1 miljoen euro.

Door het wekelijks ophalen van restafval wilde met name de VVD een einde maken aan afvalbergen rond containers. De afgelopen jaren is voor elke wijk nagegaan wat voor afvalsysteem daar het meest wenselijk was en hoe zulks geregeld kon worden (uitdelen containers). Dat proces is nu afgerond. Het staat bekend als ‘Het nieuwe inzamelen 2.0’.

Met het nieuwe systeem is de oude visie op omgekeerd inzamelen (burger scheidt afval zelf. Restafval wordt weggebracht naar een container, red.) losgelaten, aldus B&W. ‘Het wegbrengen van restafval naar een ondergrondse container is niet langer een automatisch gevolg van Het Nieuwe Inzamelen 2.0’.

‘Per wijk kunnen de inwoners (in gezamenlijkheid, op basis van een meerderheid van stemmen) hun voorkeur voor een inzamelmethode aangeven. Zo kunnen inwoners in de laagbouw ervoor kiezen om een extra mini-container voor PMD te ontvangen. Voor hoogbouw kan een keuze zijn de afvalinzameling inpandig te houden’.

Bij de VVD gaat men er overigens van uit dat de geplande samenwerking van Avalex met afvalverwerker HVC nascheiding mogelijk maakt. VVD-gemeenteraadslid Philip van Veller: ,,Daarbij wordt afval in één keer bij de mensen opgehaald en wordt het daarna gescheiden in verschillende soorten. Het biedt veel meer service aan mensen die anders hun gescheiden zakken naar ondergrondse containers moeten slepen. HVC beschikt al over de mogelijkheden. Nascheiding is ook nog eens beter voor het milieu. Er kunnen meer kilo’s plastic worden afgezonderd. Die komen dan dus niet in de verbrandingsoven terecht.”

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter