Nieuws
SP voert actie voor betaalbare huizen

Er moeten betaalbare huur- en koophuizen in Leidschendam-Voorburg komen vindt de SP. Dat maakte de partij zaterdag duidelijk op de bouwlocatie aan de Schoorlaan in Leidschendam. Hier stonden ooit betaalbare huizen. De huurders moesten plaatsmaken voor welgestelde en koopkrachtiger bewoners. Op de bouwlocatie verschijnen nu tuinwoningen van € 755.000 en terraswoningen van € 670.000.

,,Het lijkt erop dat de plaatselijke politiek van VVD rechts tot GroenLinks alleen voor zichzelf bouwt”,  stelde SP-campagneleider Piet de Ruiter. Op de bouwlocatie verschenen 30 borden met de tekst ‘Hier betaalbare huurhuizen’. Samen met huurders toverde SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman de billboard van de projectontwikkelaar tijdelijk om met een megaspandoek ‘Voor eerlijke huren’.

Beckerman maakte duidelijk dat eerlijke huren mogelijk zijn. Deze maand werd in de Tweede Kamer een SP-voorstel om de huren te bevriezen aangenomen. Dat kan als de verhuurderheffing wordt afgeschaft. Afschaffing van de verhuurderheffing zorgt er ook voor dat de woningcorporaties Vidomes en WoonInvest meer geld overhouden om bestaande huizen op te knappen, zoals in het Voorburgs Oranjekwartier. Of om betaalbare huizen te bouwen in de Venestraat en Nieuwstraat in Leidschendam.

Piet de Ruiter vindt dat in Leidschendam-Voorburg voor elke gesloopte woning twee betaalbare huurhuizen moeten terugkomen. En tegenover elke villa moeten twee betaalbare koophuizen staan voor mensen met lage en middeninkomens. ,,Zo krijgen starters weer een kans, jagen we jongeren niet langer de gemeente uit en kunnen gewone mensen een betaalbaar huis vinden.” (foto: Wilfried vd Eijnden)