Nieuws
Hulp bij geldproblemen

De gemeente heeft zich aangesloten bij de Stichting Nederlandse schuldhulproute (NSR), ook wel bekend als Geldfit, in Zwolle. De stichting heeft ten doel het geven van (online)informatie aan het publiek over het voorkomen en oplossen van financiële problemen, alsmede het samenwerken met en bundelen van krachten en wederzijdse versterking tussen overheid, bedrijfsleven en (private) partners op het gebied van schuldpreventie, vroegsignalering, schuldhulp en -nazorg, zodat mensen beter en sneller worden geholpen bij (dreigende) schulden, en het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Wethouder Nadine Stemerdink: ,,Geldproblemen kunnen iedereen overkomen en zeker in deze tijd. Als gemeente willen we inwoners en ondernemers oproepen om niet af te wachten, maar actief hulp te zoeken. Zowel binnen als buiten onze gemeente zijn er organisaties en regelingen die u verder kunnen helpen. Via de Nederlandse Schuldhulproute vindt u snel de hulp die past bij uw financiële situatie.” Hoeveel de gemeente aan NSR betaalt, meldt de wethouder niet.

Mensen met financiële problemen wachten gemiddeld 5 jaar met het vragen van hulp. Hierdoor kunnen beginnende geldproblemen uitgroeien tot grote schulden. Om inwoners en ondernemers van Leidschendam-Voorburg sneller hulp aan te bieden, is de gemeente nu aangesloten bij de NSR.

Via de website http://geldfit.nl krijgen gebruikers toegang tot de NSR. Op de site vult een bezoeker een lijst met vragen in. Op basis van de antwoorden biedt de site een route met mogelijke oplossingen. Van zelfhulptips tot ondersteuning bij geldproblemen en schuldhulpverlening via zowel landelijke als lokale organisaties en de gemeente. Daarnaast is er een speciaal landelijk telefoonnummer 0800 – 8115 waar mensen met geldzorgen advies kunnen krijgen. Voor ondernemers is er een aparte vragenlijst die inzicht geeft in welke hulp voor hen beschikbaar is.

Bij NSR zijn 35 gemeenten aangesloten alsmede achttien bedrijven waaronder alle grote banken en een aantal verzekeraars. Geldfit startte in 2016. Sinds vorig jaar hanteert men de naam NSR. In 2020 werd gewerkt met een begroting van 1,5 miljoen euro, opgebracht door bijdragen van gemeenten, het rijk, bedrijven, fondsen, doorverwijzers en partnerorganisaties. NSR gaf 53.135 adviezen, voor 1982 mensen werden doorverwezen naar een betalingsregeling, 1591 kregen een online coach en 653 een vrijwilliger als hulpverlener. (foto gemeente LV)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com