Nieuws
Leidschendamse wijk De Heuvel: trend naar beneden

Het gaat steeds slechter in de Leidschendamse wijk De Heuvel, met name door de opkomst van hangjongeren. Daarentegen gaat het in Prinsenhof beter al is dat proces nog erg fragiel.

Dat hebben gemeenteraadsleden te horen gekregen bij een presentatie over het Versterkingsprogramma Leidschendam-Noord waar de gemeente aan werkt. Aan de presentatie namen ambtenaren en vertegenwoordigers van politie, onderwijs en woningcorporaties deel.

Het Versterkingsprogramma werd door de gemeenteraad verlangd na de golf aan autobranden en andere overlast in de wijken, begin 2020.

Zijdens de politie werd meegedeeld dat de eerste stappen om contact te krijgen met groepen hangjongeren zijn gezet. Feit is echter dat niet iedereen in dergelijke groepen contact met de politie wil. Het duurt veelal maanden, zo niet jaren, voordat er een relatie is opgebouwd.

De raadsleden werd bericht dat de sociale cohesie in de betrokken wijken afneemt. Veel inwoners voelen zich achtergesteld en hebben weinig vertrouwen in ‘de overheid’. De sociaal-economische positie van veel wijkbewoners is slecht.

Tegelijk dreigt ‘ondermijning’: de onderwereld tracht een positie in de bovenwereld (de normale maatschappij) te krijgen. ‘Dat ligt in deze wijken op de loer’, zo kregen de gemeenteraadsleden te horen.

Gesteld werd dat de bevolking van de wijken diverser moet worden. De vraag of dat proces geholpen kan worden door nieuwbouw in de wijken, bleef onbeantwoord. Volgens de vertegenwoordigers van de woningcorporaties zijn er ‘jarenlange studies’ voor nieuwbouw nodig. Indien de nieuwbouw er komt zal die wel gericht moeten worden op andere doelgroepen. Ook is er meer aandacht nodig voor de senioren in de betrokken wijken. De eenzaamheid onder bewoners neemt toe. (illustratieve foto)

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter