Nieuws
Ondanks corona meer agressie tegen NS-medewerkers

Het aantal incidenten met agressie tegen NS-medewerkers is het afgelopen jaar licht gedaald van 678 naar 661. Dat blijkt uit de sociale veiligheidscijfers van NS over 2020. NS noemt de daling teleurstellend gezien de forse daling van het aantal reizigers. Elk incident met agressie heeft grote impact op het leven van mensen. Daarom stimuleert NS medewerkers om agressie-incidenten altijd te melden.

Faisal werkt ruim vijf jaar als medewerker Veiligheid en Service en merkt dat corona dit jaar veel invloed heeft op zijn werk: ,,Juist overlastgevers trekken zich minder aan van coronamaatregelen. Doordat er minder reizigers zijn, worden overlastgevers meer zichtbaar. Samen met mijn collega’s houd ik toezicht en handhaaf ik de orde, rust en veiligheid op het stations. Een veilige reis voor de reiziger staat bij ons voorop.”

Het afgelopen jaar zijn er binnen heel NS 661 incidenten gemeld van agressie tegen medewerkers in de ‘A-categorie’ (meest ernstige incidenten) (2019: 678). De incidenten betroffen vormen van bedreiging (231), daarnaast was er in 158 gevallen sprake van wederspannigheid (verzet bij aanhouding). Verder was er sprake van lichamelijk geweld (158), bespugen (102), dreigen met een wapen (9) en aanranding (3). Sinds 1 juni legt NS vast of de aanleiding corona gerelateerd was. Dit was bij 83 incidenten in de A-categorie het geval.

In 2020 liepen 171 NS’ers letsel op als gevolg van agressie (2019: 168). In bijna 90% van de gevallen betrof dit licht letsel.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter