Nieuws
Dit jaar vooralsnog drie miljoen euro coronasteun

B&W trekken dit jaar 3 miljoen euro uit voor steunmaatregelen in verband met corona. Het betreft het restant van de 5 miljoen euro die met dat doel vorig jaar werd gereserveerd. B&W verwachten echter dat de 3 miljoen euro niet genoeg zal zijn om alle noden te ledigen.

Dat blijkt uit een brief van burgemeester Klaas Tigelaar aan de gemeenteraad. Het grootste deel van de 3 miljoen is bestemd voor sport, cultuur en recreatie (994.000 euro). Dat geld gaat vooral op aan steun voor sportverenigingen (650.000 euro), voor theaters en musea (175.000 euro) en de bibliotheek (60.000 euro).

In het sociaal domein wordt 432.000 euro besteed, met name om financiële problemen bij inwoners in een vroegtijdig stadium te signaleren (163.000 euro) en voor een ‘regisseur schuldhulp’ (100.000 euro).

Onder de noemer economie is er 372.000 euro beschikbaar voor een neerwaartse aanpassing van de reclamebelasting en ‘marktinitiatieven’. Voor de lokale organisatie van coronavaccinatie is 60.000 euro bestemd, voor het inhuren van extra klaslokalen in het onderwijs 45.000 euro.

Met het etiket ‘bestuur’ wordt 522.000 euro uitgegeven. Dat geld gaat vooral op aan de organisatie van de Tweede Kamerverkiezingen (200.000 euro) in coronatijden, en aan digitaal vergaderen (145.000 euro). Voor ‘overhead’ staat 575.000 euro geboekt. Geld dat vooral opgaat aan coronaveilig werken op de gemeentekantoren (250.000 euro) en maatregelen voor thuiswerken door ambtenaren (105.000 euro). Al met al besteedt de gemeente zo 1,1 miljoen euro van de steun aan de eigen organisatie.

In een tweede brief over corona laat de burgemeester weten dat de afdeling handhaving er tien man bij krijgt tot medio van dit jaar. Betrokkenen moeten de naleving van coronamaatregelen gaan controleren.

Als gevolg van de beperkingen door corona genereren zowel horeca als retail nog steeds nauwelijks omzet, aldus Tigelaar. De landelijke steunmaatregelen bieden veelal onvoldoende steun, waardoor ondernemers fors interen en spaargelden en soms zelfs pensioenvoorzieningen moeten worden aangesproken. De verwachting is dat bij het nog langer voortzetten van de huidige beperkingen, dit tot nog meer onverkochte voorraden zal leiden en dientengevolge tot bedrijfssluitingen in het tweede kwartaal.

Deze maand start er wederom een campagne om inwoners te stimuleren het lokale midden- en kleinbedrijf te ondersteunen. Het gaat daarbij naast de detailhandel juist ook om het midden- en kleinbedrijf in de volle breedte.

Wat de lokale coronavaccinatie betreft meldt Tigelaar dat de huisartspraktijken van Leidschendam graag samen willen werken op 1 locatie. De huisartsen in Voorburg en Stompwijk willen het zelf gaan organiseren. Twee praktijken hebben om hulp gevraagd bij het vinden van een geschikte locatie.

Van de rijksoverheid ontving de gemeente tot nu toe 3,8 miljoen euro als compensatie voor coronamaatregelen. Er komt echter nog meer geld aan, meldt de burgemeester.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter