Nieuws
Afvalverwerking nog duurder dan gedacht

De voorziene samenwerking tussen Avalex en afvalverwerker HVC valt voor de burgers nog duurder uit dan voorzien. In de berekening van het tarief dat HVC rekent per ton te verwerken restafval – 89 euro – zit een korting verwerkt van 11 euro. Het betreft een provisie die de gemeente van HVC krijgt in ruil voor een financiële garantstelling van 18,9 miljoen euro. Het staat echter helemaal niet vast dat die provisie ten goede komt aan de inwoners. Daar is nog geen besluit over gevallen.

Dit blijkt uit een brief die wethouder Astrid van Eekelen aan de gemeenteraad heeft gezonden over de krachtenbundeling Avalex/HVC. Vanuit de afvalbedrijven EEW en AVR is er felle kritiek op dat plan. Volgens hen is het HVC-tarief veel te hoog. Het zou 65 tot 70 euro per ton moeten zijn. Door het hogere tarief worden de inwoners van de gemeenten die in Avalex samen werken – waaronder Leidschendam-Voorburg – onnodig op kosten gejaagd. Per jaar gaat het dan om 1,3 miljoen euro.

HVC is een bedrijf in handen van gemeenten en waterschappen. EEW en AVR zijn commerciële bedrijven. Zij willen dat de gemeente een aanbesteding uitschrijft voor de afvalverwerking. Volgens Van Eekelen is in oktober 2020 besloten onderzoek te gaan doen naar de krachtenbundeling met HVC. Daarna is er niet meer met andere partijen gesproken. Indien de gemeenteraad HVC als partner van Avalex afwijst, kan er alsnog een aanbesteding gestart worden. Die is achter de schermen ook al voorbereid en kan voor de jaarwisseling afgerond worden. Met ingang van 2022 heeft Avalex een nieuwe verwerker nodig.

Over de garantstelling meldt Van Eekelen dat er maar voor 1,89 miljoen euro een beslag wordt gelegd op de financiële reserves van de gemeente. Dit omdat het risico dat er iets misgaat bij HVC als zeer laag wordt ingeschat (10 procent). Daardoor zijn de kosten van de garantstelling per inwoner ook veel lager dan de 246 euro per inwoner die EEW en AVR berekenen.

Een garantstelling bij een particulier bedrijf zou volgens de wethouder neerkomen op ongeoorloofde staatssteun. Het zou ook risicovol zijn omdat de gemeente geen invloed zou hebben op het beleid van dat bedrijf.

Van Eekelen stelt verder dat de gemeente in de toekomst uit HVC zou kunnen stappen maar dat dit slechts kan via onderhandelingen en een schadeloosstelling voor de achterblijvende partners in HVC. Mogelijk moet de rechter terzake knopen doorhakken.

De wethouder ontkent dat niet alle beschikbare informatie over de combinatie Avalex/HVC is gedeeld met gemeenteraadsleden. Zij noemt het hele proces ‘zuiver’. Het is volgens Van Eekelen ook niet waar dat beweerd is dat HVC 2 tot 4 miljoen euro goedkoper zou zijn dan andere afvalverwerkers. Over het financiële plaatje geeft zij verder echter geen informatie.

Van Eekelen noemt Avalex bedrijfsmatig en financieel een gezonde organisatie. B&W twijfelen niet aan het bedrijf en willen de samenwerking ook niet wijzigen. De inzameling van huishoudelijk afval gaat steeds beter, er zitten ook steeds minder grondstoffen in. Bij grofvuil zijn er wel nog problemen door niet aangemeld grof vuil maar dat is een landelijk fenomeen.

Vanmiddag organiseert de wethouder een ‘technische sessie’ met gemeenteraadsleden over de HVC-deal. Dat gebeurt achter gesloten deuren met vertegenwoordigers van het bureau KplusV dat onderzoek deed naar de bundeling Avalex/HVC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter