Mening
Blog: Parkeren

‘Gratis parkeren en blauwe zones waar nodig’. Zo luidde de kop boven een bericht dat de gemeente vorige week donderdagmiddag de wereld in zond. Aanleiding was het verschijnen van een Nota parkeerbeleid 2021.

Nu kent de gemeente al gratis parkeren. Net als blauwe zone’s trouwens. Er was dus in dat opzicht weinig nieuws onder de zon. Dat bleek ook uit de tekst van het bericht. ‘Het bestaande beleid van gratis parkeren en, waar nodig, blauwe zones wordt voortgezet’.

De kop sloeg dus eigenlijk nergens op. Dat werd nog duidelijker voor degenen die de Nota parkeerbeleid 2021 ook echt lazen. Daar moesten ze wel 24 uur geduld voor hebben. Pas vrijdagmiddag werd het stuk vrijgegeven.

Dat was op zich al opvallend. Normaliter claimen B&W dat eerst de gemeenteraad ingelicht moet worden voordat informatie naar derden gaat. In dit geval werd dat dus omgekeerd.

En dat had een reden. In de nota staat letterlijk dat bij de aanpak van het parkeerprobleem betaald parkeren aan de orde is. ‘Er zijn diverse mogelijkheden waarop parkeren gereguleerd kan worden: vergunning parkeren, betaald parkeren, een blauwe zone of een combinatie van deze systemen’, zo staat er.

Nu is het stuk afkomstig van VVD-wethouder Astrid van Eekelen. De liberalen gaan prat op het gratis parkeren in de gemeente. Ze wisten het zelfs opgenomen te krijgen in het coalitieakkoord met CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP: ‘We behouden gratis parkeren in de hele gemeente’.

In juli 2019 ‘versprak’ de wethouder zich al eens in een vergadering van de gemeenteraad. Ze liet zich toen ontvallen dat er over de invoering van betaald parkeren gesproken moest worden omdat de parkeerdruk alleen maar toenam.

Van Eekelen werd onmiddellijk tot de orde geroepen door de VVD-fractie in de gemeenteraad. Er was geen denken aan betaald parkeren, zo luidde de boodschap. En nu dus wel. Alleen mocht dat kennelijk niet te veel opvallen gezien de insteek van de ‘officiële’ berichtgeving en de feitelijke tekst van de Nota Parkeerbeleid 2021. Een staaltje van volksverlakkerij.

Betekent het nu dat betaald parkeren er ook komt? Onder deze coalitie, waar inmiddels ook GroenLinks in zit, niet. Dat komt omdat de Nota Parkeerbeleid eerst nog uitgewerkt moet worden met een Plan van aanpak. Een stuk dat mogelijk nog dit jaar naar de gemeenteraad komt.

En daar zit hem de kneep. Vanaf de jaarwisseling doet de gemeenteraad niets mee vanwege de gemeenteraadsverkiezing in maart 2022. Dus wordt ook een wijziging van het parkeerbeleid over gelaten aan de volgende coalitie.

Door deze opzet kan de VVD blijven beweren dat het parkeren in de gemeente dankzij de liberalen gratis is (gebleven). En kan GroenLinks, dat voor betaald parkeren is, volhouden dat er dankzij hen een opening naar de invoering van betaald parkeren is ontstaan. Elk zijn eigen waarheid. Past wel in het p.r.-beleid van het Raadhuis. Zie de gang van zaken rond het persbericht.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter