Nieuws
Terrasuitbreiding niet positief beoordeeld

De uitbreiding van horecaterrassen, afgelopen jaar in het Voorburgse Huygenskwartier, heeft maar voor vier van de 18 ondernemers een positief effect gehad op de omzet. Men had voldoende capaciteit en voldoende bezoekers.

Dat blijkt uit een evaluatie van de uitbreiding die de gemeente in oktober 2020 heeft gemaakt. Er deden 18 horeca-ondernemers, 20 andere ondernemers in het Huygenskwartier en 25 omwonenden aan mee.

De deelname was onvoldoende om een statistisch betrouwbaar beeld te krijgen, aldus de gemeente. Men was erg positief of erg negatief. Een middengroep deed niet mee. Dat wil echter niet zeggen dat er geen goede conclusies getrokken kunnen worden.

Eerder deze week maakte wethouder Astrid van Eekelen bekend de terrasuitbreiding weer te willen invoeren zodra dat mag van het kabinet. Dat is dan inclusief een afsluiting van de Kerkstraat in Voorburg.

Volgens de horeca-ondernemers leverde de terrasuitbreiding wel meer capaciteit op maar kwamen de bezoekers niet. Velen namen dan ook andere maatregelen om meer omzet te genereren. Daaronder ook het afstoten van personeel of het wijzigen van openingstijden.

Dertien horeca-ondernemers gaven aan geen problemen met de coronamaatregelen te hebben. Elf stelden dat de terrasuitbreiding ook niet leidde tot problemen met verkeersveiligheid.

Andere ondernemers in het Huygenskwartier waren overwegend positief over de ruimere terrassen: betere sfeer, meer bezoekers, geen scooters en fietsen meer. Maar vijf van de 20 ondernemers spraken zich echter ronduit voor een herhaling van de ruimere terrassen uit. Dan zou echter wel de afsluiting van de Kerkstraat anders moeten worden vorm gegeven: plantenbakken in plaats van verkeershekken.

Van de 25 omwonenden was ongeveer de helft positief over de terrasuitbreiding in 2020. Toch zou die niet herhaald moeten worden volgens de omwonenden. Dit vanwege de onveilige situaties die er door ontstaan, geluidhinder, afval, het zich niet houden aan 1,5 meter afstand en de ontbrekende handhaving van coronamaatregelen.

Volgens een woordvoerster van de wethouder heeft er begin dit jaar een constructief gesprek plaatsgevonden met vertegenwoordigers van zowel bewoners als de horeca uit de Kerkstraat. ‘Door alle partijen wordt positief gekeken naar een hernieuwde tijdelijke uitbreiding. De aandachtspunten uit de evaluatie en dit gesprek zijn meegenomen in het nieuwe besluit’, zo luidt de mededeling.

Er is formeel nooit besloten tot afsluiting van de Kerkstraat. Het was daarbij gegaan om een ‘tijdelijke maatregel’, aldus de wethouder. (foto Hilbert Krane)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter