Mening
Politiek in Leidschendam-Voorburg: onnavolgbaar

Met de verkiezingen volgende week neemt de politieke belangstelling toe. Landelijk gebeurt er weinig omdat het kabinet demissionair is en het al te vaak gehoorde corona excuus. Op de persmomenten van Irma Versluis na dan, die geassisteerd door twee pratende pakken prettig overkomt. Nieuwswaarde heeft het niet want alles is al netjes, ruim van te voren, naar de pers gelekt. Dit in het kader van verwachtingsmanagement.

Ook in onze gemeente zijn de filialen van de landelijke politieke partijen actief. Wat levert weken aan politiek beschouwen nu op? Het begon met VVD-wethouder Van Eekelen, die moeite heeft met kaartlezen en vol blijft houden dat er nog alternatieve tracés denkbaar zijn voor de nieuwe openbaar vervoersverbinding tussen de stations van Den Haag en Voorburg. Kwestie van gebrek aan huiswerk, onvolledig informeren, wensdenken?

Dan de krokodillentranen van dezelfde VVD over de problematische verkeersdoorstroming op bijvoorbeeld de Veursestraatweg. Moet zeker al jaren iets aan gedaan worden. Echter de oorzaak ligt in de bouwwoede van te dure woningbouwlocaties aan die weg. Denk aan Schakenbosch, Vliethaven, Noorthey en zeven andere locaties. Met de VVD als steunpilaar van projectontwikkelaars en aanjager. Zelfs in China bouwen ze eerst voorzieningen en infra en dan pas woningen.

De burgemeester heeft burgerparticipatie in zijn portefeuille en is al jaren input hierover van burgers aan het ophalen. Peilingen, gesprekken, onderzoeken, dialoogtafels, dorpsberaad, digitale vragen site (In gesprek met LV: hoezo gesprek, hoezo invloed?) etcetera rollen over elkaar heen. Geen echte dialoog, geen ruimte voor burgerinvloed of een burgerwijkbudget zoals in Den Haag. Voorbeelden hoe burgerparticipatie niet moet zijn er daarentegen legio: zie onder meer de bouwplan Ruysdaellaan/Bachlaan, bomenkap Noordsingel en bebouwing Schakenbosch. Inspraak zonder impact is tegenwind zaaien. En er wordt steevast niets van geleerd.

We blijven even in Leidschendam Noord. PvdA-wethouder Stemerdink heeft geconstateerd dat de bewoners aldaar geen vertrouwen hebben in de gemeente. Ze bedoelt waarschijnlijk in de coalitie en in haar beleid. Als het huidig beleid van wijkversterking faalt dan moet er meer geld bij namelijk 350.000 euro. Voor opstellen van een programma, inhuur medewerkers, communicatie en participatie. Veel geld en allemaal aan te wenden om een vertraagd en nu al falend aanbodbeleid vanuit de gemeente verder op te tuigen. Vreemde gedachte: falend beleid en dan geld erbij? Falen wordt beloond dus. En moet dit geld niet aangewend worden voor de burgers van Leidschendam Noord? Nee: eerst de eigen organisatie verder optuigen en faciliteren. U kent het spreekwoord van de aanloop en de sprong?

Dit politiek plaatje is verre van compleet. Zie ook: door corona geen inzet ambtenaren op sociaal maatschappelijke thema’s en de oprisping van GroenLinks-wethouder Floor Kist dat wensen van de gemeenteraad alleen gehonoreerd kunnen worden als ze aangeven waar de ambtelijke inzet vandaan moet komen. Wel erg raar maar dit is geen probleem voor burgers want die komen met hun wensen bij deze coalitie toch niet door. Over een jaar zijn er gelukkig weer gemeenteraadsverkiezingen.

(Rob van Engelenburg, columnist Vlietnieuws)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter