Mening
U zegt het maar: VVD zegt het ene, doet het andere

Collega-gemeenteraadslid Sabrina van den Heuvel schreef afgelopen zaterdag met een ingezonden stuk op Vlietnieuws dat haar VVD-fractie en de coalitie toch echt het goede voor hebben met de fietser en de wandelaar. Dat deed zij in reactie op mijn oproep dat de lokale politiek boter bij de vis moet leveren bij de grote beloftes over fietspaden en aan fietsers. Kortom, zorg voor meer geld voor het langzame verkeer in onze mooie gemeente.

De stelling van collega Van den Heuvel dat D66 tegen een onderzoek naar fietsparkeerdruk was, klopt als een bus. D66 was en is daar inderdaad tegen. We weten dat de coalitie heel goed is in (taboeloze) onderzoeken. En collega Van den Heuvel kent u natuurlijk als warm pleitbezorger van meer fietsnietjes in de gemeente. Ook een teken van de VVD-voorliefde voor parkeerproblematiek.

Meer nietjes zorgen echter niet voor meer fietskilometers. En dat laatste is wel het doel van D66: mensen verleiden om vaker de fiets te pakken en de auto iets vaker laten staan. Gelukkig riep collega Van den Heuvel de D66-fractie op te tonen hoe D66 iets wil betekenen ‘voor onze mobiele inwoners’. Dat doen wij dan ook graag. Laat ik een voorbeeld noemen.

We schrijven 18 november 2020. De gemeenteraad heeft net een streep gezet door een extra brug over de Vliet. Een streep door de brug die niet verbindt, zoals inwoners ´m omschrijven. D66 stelde voor de helft van het budget voor de extra burg te gebruiken voor fietspaden en wandelpaden in onze gemeente. Met die bijna 10 miljoen euro kun je heel wat paden verbeteren, en het aantal uitbreiden.

Als je geld regelt voor je doelen, kun je als gemeenteraadslid grote woorden omzetten in resultaten. Helaas sneuvelde ons voorstel, onder andere door het stemgedrag van de VVD-fractie.

De VVD-fractie zegt dus het ene, maar doet het andere. Het is dus bij de lokale VVD-fractie inderdaad ‘én-én-én’: én roepen dat je evenredig wilt investeren in auto, ov en fiets, én andere partijen de maat nemen én geen daden bij grote woorden voegen als je de kans krijgt dat wel te doen.

D66 zal zoals aangekondigd dit jaar met een voorstel komen om meer ruimte te geven aan voetgangers. Dat is dus een nieuwe kans voor de VVD-fractie en collega Van den Heuvel om te tonen waar ze staan. We rekenen bij dat voorstel alvast op de VVD aan onze zijde.

(Jacco van Maldegem, fractievoorzitter D66)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter