Mening
Blog: Toeval?

De Tweede Kamerverkiezing is net achter de rug. GroenLinks verloor flink, de PvdA kon met pijn en moeite het resultaat van vier jaar geleden vasthouden. Nu zijn nationale verkiezingen geen lokale stembusgang, maar toch: de resultaten zijn een signaal.

Over een jaar, maart 2022, staat de gemeenteraadsverkiezing voor de deur. GroenLinks en PvdA zijn beiden coalitiepartij. Een positie die wel eens op het spel zou kunnen komen te staan, gezien de uitkomst van de stembusgang vorige week.

Is het dan toeval dat GroenLinks en PvdA juist nu een opiniestuk van de gemeenteraadsleden Marie-Christine van der Gronde en Delroy Blokland de wereld in sturen? Een stuk waarin gepleit wordt voor de invoering van betaald parkeren in de gemeente.

De strekking: door het gratis parkeren zetten mensen van buiten de gemeente hier hun wagen neer. Daardoor slibt de gemeente dicht. Dat fenomeen wordt tegen gewerkt door blauwe zones maar de handhaving daarvan is duur en kost de gemeente (dus de inwoners) geld. Betaald parkeren (met ontheffing voor inwoners en ondernemers) zou daar een einde aan maken en de gemeente ook nog geld opleveren.

Nu is GroenLinks al lang voor betaald parkeren. De PvdA eigenlijk ook al sprak men dat daar tot nu toe nooit zo hard uit. Zoals gezegd, beide partijen zitten in de coalitie met VVD, CDA en ChristenUnie-SGP. En die coalitie, met name wethouder Astrid van Eekelen (VVD), bracht recent een Nota Parkeerbeleid uit.

Kern van die nota: Gratis parkeren en blauwe zones handhaven. Let wel: dat stuk is dus mede geaccordeerd door PvdA-wethouder Nadine Stemerdink en haar GroenLinks-collega Floor Kist.

Nu staat er in het stuk als mogelijk reguleringsmaatregel wel betaald parkeren genoemd. Doch er wordt tevens aangegeven dat betaald parkeren in winkelgebieden niet kan omdat het de concurrentiepositie van de winkeliers zou schaden, en in woonwijken niet want de betaalautomaten kosten zo veel geld.

Een echte keuze wordt dus niet gemaakt. Bovendien wordt er nog een plan aangekondigd, zeg maar een uitwerking van de Nota Parkeerbeleid. Dat komt pas eind dit jaar en zal voor de gemeenteraadsverkiezing niet meer door de gemeenteraad behandeld worden.

En zo zijn we weer terug bij de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022 waar GroenLinks en de PvdA met hun opiniestuk nu vast een voorschot op nemen. Of, om een tweet van GroenLinks-gemeenteraadslid Nathalie van Weers daags na de Tweede Kamerverkiezing en de nederlaag van haar partij te citeren: ‘Als je vanmorgen opstond en dacht: hoe dan? Volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen en de campagne begint vandaag en hier!’ Dus toch geen toeval.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter